Няма нарушение на закона при връщането на Абдуллах Бююк в Турция. Това заяви по Нова телевизия проф. Божидар Димитров.
„Бююк е ислямист, защото Гюлен, неговият тартор, е ислямист, също като Ердоган. Мечтае за вселенска ислямска държава, първоначално в Турция, после в целия свят. Това е същността на ислямската доктрина. Това не е религия, това е политическа доктрина”, коментира професорът. 
 
Според него Бююк е нарушил българския закон. 
 
„Бююк е много богат. Познавам такива хора, те нарушават българските закони. Той го е нарушил жестоко. Казват с презрение за България: „Български чиновник, с моите пари мога да купя който си искам български чиновник”. Е, не винаги може. Както видяхте, хванахме го за ушите и го изхвърлихме. Това трябва да бъде съдбата на всички такива”, коментира професорът. 
 
Той критикува и протестиращите срещу предаването на Абдуллах Бююк на турските власти. 
 
„Обърнахте ли внимание кой протестира – адвокати, които се занимават с дела в Страсбург. И трима юнаци от „Протестна мрежа”, некъпани от една седмица, с мазни коси, със саморъчно написани лозунги. Знам как стават тези протести – срещу 40 лева”, коментира проф. Димитров. 
 
Според бившия генерален консул на България в Одрин Георги Димов нещата не стоят така. Първо, не ставало ясно дали Бююк е екстрадиран, експулсиран или депортиран.
 
„Когато говорим за депортация, това е един от мотивите, които властите посочиха – че няма валидни документи, няма основание да пребивава у нас. Експулсиране обаче значи, че става въпрос за лице, което е заплаха за нашата национална сигурност. Тази оценка за тази заплаха може да се вземе само от един компетентен орган, това е ДАНС. И то не целия ДАНС, а там е контраразузнаването”, обясни Георги Димов. Сега, по думите му, има нещо като депортиране и експулсиране. 
 
„Нарушено е върховенството на закона. Има решения на две съдебни инстанции. По Конституция над съда няма никой. Иначе не сме правова държава”, коментира Димов.