Две руски ведомства се занимават с престъпленията на украинските диверсанти, заловени тези дни в Крим. Следственият комитет разследва как са загинали командосът от Федералната служба за сигурност (ФСС) и десантчикът, участвали в арестите, а самата ФСС събира доказателства, че задържаните са готвели диверсии на полуострова, пише "Комерсант", цитиран от БТА.
ФСС заяви в сряда, че е предотвратила по-рано този месец опити на диверсионно-терористични групи от Украйна да проникнат в Крим. Киев отхвърли обвиненията в тероризъм. "Комерсант" разказва за самопризнанията на арестувания украинец Евгений Панов, който бил инструктиран от украинското военно разузнаване да обиколи големите градове в Крим и да избере обекти за взривяване.

Той избрал химически завод, петролна база, фериботна връзка, газопровод и военно летище, после се върнал в Киев и организирал доставката на оръжие и експлозиви на полуострова, анексиран от Русия през 2014 г. Вчера руски съд арестува Панов и неколцина жители на Крим, които му помагали, посочва вестникът и добавя, че според магистратите далеч не всички техни помагачи са заловени. Значи още не е ликвидирана цялата нелегална мрежа за диверсии в Крим с цел да бъде провален туристическият сезон, заключава "Комерсант".

В сряда украинският президент Петро Порошенко нарече безсмислени и цинични обвиненията на Москва към Киев, че организирал терористична дейност в окупирания Крим. Водещите политически сили в Украйна - поне представените в парламента, обаче не бързат да подкрепят държавния глава, отбелязва "Лента". В дипломатическата сфера Киев "прави къде повече шум и радикални изявления", посочва руското издание. То определя като най-ярки думите на Дмитро Кулеба, украинския посланик в Съвета на Европа, според когото Русия "активно трупа истории за casus belli" - за да получи повод за война. След въоръжения инцидент в Крим отношенията между Русия и Украйна стремително се връщат към най-ниската точка от 2014 г., изтъква "Ведомости". Експерти на вестника търсят причините за станалото.

Според тях Киев се стреми с прецизни действия да поддържа напрежението и да пренасочва вниманието от сепаратистки Донбас към Крим, да протака мирния процес, да изостри ситуацията и да посрещне този месец 25-ата годишнина на независима Украйна в атмосфера на патриотично въодушевление. Изданието твърди, че за Москва сега не е изгоден нито инцидентът в Крим, нито "дори разгласяването му". Според цитиран в статията бивш руски офицер по действията на властите в Москва "се усеща, че инцидентът ги е изненадал и няма готов план как да реагират".

В момента няма нужда Русия да укрепва групировката си в Крим или войските по границата с Украйна, при все че Москва може да повиши бойната им готовност, коментира военният експерт Виктор Мураховски. "Ведомости" уточнява, че сепаратистката Донецка народна република е спряла отпуските на всички бойци от силовите си структури. Печатът припомня изявление на руския президент Владимир Путин, че след кримския инцидент насрочената за септември в Китай среща в "нормандски формат" за мирния процес в Украйна става безсмислена. За подновяване на тези срещи "Германия и Франция трябва да настоят Украйна да се откаже от силови действия", предоставяйки гаранции за това, заявява председателят на външнополитическата комисия в руския сенат Константин Косачов, цитиран в "Росийская газета".

"Това обаче няма да е лесно" с оглед на вътрешнополитическата ситуация в Украйна, предупреждава той. Повечето украински политолози предричат за 2017 г. нови парламентарни, а може би и президентски избори и затова днешните уверения и обещания на сегашните украински власти не струват кой знае колко, твърди руският политик. Украйна съобщи вчера за руски военни подкрепления, изпратени на границата в Крим, посочва "РБК". Всекидневникът цитира говорителя на Генералния щаб в Киев Владислав Селезньов, че в района са пристигнали механизирана рота с 5 камиона, която "се разгърнала в боен ред", друга рота с 8 бронирани коли, както и системи за залпов огън "Град". А украинските граничари забелязали там "през последното денонощие четири руски безпилотни летателни апарата". Руското военно министерство не е съобщавало, че допълнително увеличава силите си във връзка с кримския инцидент, допълва "РБК". "Северен Крим фактически се превърна в зона на бойни действия", заявява обаче "Московский комсомолец".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ ЗА СИТУАЦИЯТА В УКРАЙНА!