Приключи разпитът на Абдуллах Бююк в одринската полиция, съобщиха турски журналисти. Той е прегледан от местни лекари. По-късно ще бъде транспортиран в Истанбул, предаде 24rodopi.com.
Един от важните членове на сочената за терористична групировка FETO на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, бизнесменът Абдуллах Бююк днес бе предаден от български на турски полицаи на граничния пункт „Капъ куле“.

Българският съд отказа екстрадицията на Абдуллах Бююк, но той е отведен до границата с принудителна административна мярка по реда на Закона за чужденците в България. Бююк трябвало да напусне страната днес заради изтичане на законово установения срок, в който може да пребивава у нас.

На 30 юли външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви на митинг в Анталия, че делегация ще отиде в България да получи от властите „предател“. Прогнозата ни, че той визира фетхулахчията Абдуллах Бююск се оказа вярна.

Министърът знаел, че след 9 август Бююк пребивава незаконно в България.

Абдуллах Бююк имал за задача да пълни касата на гюленовата организация. За целта той се срещал с бизнесмени, които трябвало да направят различни по размер дарения. Някои от тях трябвало да дават 20 на сто от печалбата си на FETO.

Абдуллах Бююк се укриваше в България от септември м.г. Турски спецполицаи го арестували заедно със 17 души в сградата на истанбулски холдинг. Срещу 10 от тях бяха повдигнати обвинения, но съдът освободи Бююк. Прокуратурата обжалва решението за мярката, но в това време 43-годишният търговец на домейни избяга в България и поиска политическо убежище, но такова му бе отказано.