Такса от по 6 лева на човек събират още на рецепцията на ваканционно селище Русалка. Никой от тях не знае за какво е тази такса, тъй като плажът е неохраняем и достъпът до него трябва да е безплатен.
Освен това всеки автомобил заплаща 6 лв. и такса за паркинг, тъй като минава през пропускателен режим с бариера, съобщи Стандарт.

Чадърите на плажа са малко, сламени са и е мисия невъзможна да се настаниш под свободен чадър. Понякога е много трудно дори хавлията да си опънеш поради липса на място. Хората негодуват, че им вземат от джоба по 6 лв. за нещо, а в същото време не могат да се доберат до плажната ивица.

Солена излиза и утехата на бара - там всичко струва по 5 лв. Минералната вода е 5 лева, кафето е 5 лв, бирата - също.

Според данни от министерството на туризма, всички плажове на Русалка са неохраняеми. Спасители на БЧК охраняват само плажа в българската част, където няма чадъри и шезлонги, няма и кафенета. Дейността на спасителите се заплаща с държавни средства - от Областната администрация.

Дебела излиза сянката и на плажовете Топола. На Топола 1 чадърът е 15 лв. Шезлонги не се предлагат, а само възглавници, като 4 лв. е цената на една възглавница.

На Топола 3 чадър с два шезлонга е 30 лв.

Най-евтина е сянката в Каварна, където чадърът е само 2 лв., а шезлонгът - 3 лв.

10 лв. струва чадър с два шезлонга на плаж Крапец - Север, на "Добруджа 4" чадърът и шезлонгът са по 5 лева.

На територията на област Добрич са разположени 32 морски плажа, като 12 от тях са неохраняеми.