Радневското село Тополяне си има свой Динко, който безстращно залавя нелегални имигранти с голи ръце също като своя съименник. На 21 октомври 2015 г., броени дни преди да стане кмет на селото, Динко Динев хваща 43-ма бежанци от Афганистан, здрави мъже на възраст от 16 до 45 години.
Сигналът за бежанците бил подаден от собственик на микроязовир край селото, пише „Телеграф”. „Бях си взел отпуск от радневското полицейско управление, където работех като отговорник по контрола на общоопасните средства – пушки, пистолети и взривни материали. Собственикът на язовира дойде при мен и каза, че е видял 5-6 брадатки мъже, но можело и да са повече. Опасяваше се, че дошли да палят имота”, спомня си Динко Динев. Той взел решение на мига, препасал си пистолета на колана, взел със себе си от центъра на селото няколко души от ловната дружинка за подкрепление.
 
В първия фургон имало 13 души, които на команда „Полиция, полиция”, вдигнали ръце и се подредили в редица. Само един направил опит да побегне, но след десетина минути сам се върнал.
 
Докато Динко звънял по телефони, за да вика помощ, станало ясно, че има още един фургон и край гробището са се разквартирували 43-ма души.
 
Той пратил хора да привикат помощ, оказало се, че и мигрантите били много гладни, донесли им и храна.
 
Дни по-късно Динко разбрал, че сред задържаните бежанци имало и шестима, които били с криминално минало. Помнел ги от времето, когато работел в полиция. Те лежали в затвора и после ги пуснали на свобода. Именно те били каналджиите.
 
За бежанците Динев се сетил отново, когато по телевизията видял кадри от атентатите във Франция. Разглеждал много пъти няколкото снимки от онази вечер, които направил с телефона си. Струвало му се, че разпознава едно от лицата, но можело и да греши.
 
„Бяха здрави и прави мъже. Личеше си, че са свикнали да изпълняват заповеди. С погледи се разбираха. Отговаряше само водачът им. Останалите мълчаха и изпълняваха”, спомня си Динко.