Турската страна е готова незабавно да предприеме необходимите стъпки за реализацията на проекта „Турски поток”. Това обяви в интервю за ТАСС президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган, който утре ще се срещне с руския си колега Владимир Путин.
Държавният глава отбелязва, че по-голямата част от синьото гориво за Турция идва от Русия – 12,5 млрд. кубика към края на юли 2016 г.

„Турски поток” се роди през декември 2014 г., когато Владимир Путин обяви, че минаващия през България „Южен поток” няма да се строи заради липсата на желание от страна на София. Новото трасе заобикаля през Турция и Гърция по пътя към Европа.

След свалянето на руския Су-24 на границата между Сирия и Турция, проектът падна жертва на усложнилите се отношения между Москва и Анкара. Символичното сдобряване на Путин и Ердоган обаче му даде нов тласък.

Междувременно, в руските медии днес беше цитирано изказване на българския премиер Бойко Борисов за това, че България и Русия ще създадат работна група за възстановяване на „Южен поток”. Сегашната ревизия на проекта предполага, че газопроводът ще стига до газоразпределителен възел „Балкан” на родното крайбрежие.

ЕК с писмо посочи преди дни, че подобно развитие е допустимо, но само при спазване на разпоредбите на Третия енергиен пакет, които имат отношение към собствеността на инфраструктурата. Руската страна настоява Брюксел да направи изключение за проекта.

В интервюто си за ТАСС Реджеп Ердоган се възмущава от отношението на западните страни към ставащото в родината му. „Западът подменя понятията и се отнася към Турция с предразсъдъци”, коментира президентът.

Според него намеците, че Турция се отказва от светския си характер, не отговарят на истината и всъщност става дума за процеси, сходни с тези в европейските общества.

В същото време президентът обявява, че Алпарслан Челик, за когото се смята, че е убил единия от пилотите на сваления на 24 ноември м.г. руски самолет, е в ареста и разследването срещу него продължава.