САЩ разшириха военната операция против ИД вече в четвърта страна – сега те нанасят удари в Либия, обаче в американските медии за това практически няма информация, съобщава The Nation.
Военната кампания на САЩ започна преди две години в Ирак, след месец и половина обхвана и Сирия, през този януари започна операцията в Афганистан, а сега се прехвърли в Африка.

„Повечето големи медии съобщиха за ударите, но това беше направено „между другото”” – пише пишет The Nation.

The New York Times не счете новината за новата операция достатъчно важна като за първа страница, премествайки я към рекламните обявления, а лявоцентристките Slate, Mother Jones и Buzzfeed News предпочитаха да дъвчат историята за бебето, плачещо по време да изявата на Доналд Тръмп.

ABC World News Tonight спомена за ударите в Либия едва в 13-а минута на предаването, п ри това сюжетът продължи около 20 секунди. NBC Nightly News въобще не спомена за нована операция.

Медиите осветяват разширяването на военната активност на САЩ като нещо очевидно и неизбежно. Просто има война и тя обхваща нови територии постепенно, така че обществеността не вижда повод за възмущение, се казва в публикацията.

„Въпросът се заключава в следното: ако Обама, започвайки операцията в Ирак, беше обявил, че планира да бомбардира не една страна, а четири, и да води война, която няма крайна точка, би ли се съгласила американската общественост? По-скоро – не” – пише The Nation.

Това, че военната операция на Обама незабелязано обхваща нови територии без обществено обсъждане или санкции на конгреса, стана нова норма в САЩ. Както и това, че американските медии пишат за войната, на която не се вижда края, като за нещо, което едва заслужава осветяване, обобщава авторът на публикацията.

Превод и редакция: БЛИЦ