Убеден, че реагира на свещен зов, Хари Сарфо напуска миналата година дома си в града на работническата класа Бремен и след четири дни стига до контролираната от „Ислямска държава“ територия в Сирия. Той едва успял да се настани, когато при него дошли хора от тайните служби на ИД с маски на лицата, за да информират Сарфо и неговия германски приятел, че вече не искат европейци да идват в Сирия. Това пише в свой анализ Рукмини Калимачи от вестник „Ню Йорк таймс“.
Там, където има нужда от тях, са страните, в които живеят, за да помагат на плана на групировката за разпростиране на тероризма по целия свят. „Той говореше открито за положението, казвайки, че разполагат с много хора, живеещи в европейски страни и очакващи команда за нападение срещу европейци, каза Сарфо в интервю за в. „Ню Йорк таймс“ в затвора с максимална сигурност близо до Бремен.

„И това беше преди нападенията в Брюксел, преди атаките в Париж.“ Маскираният обяснил, че макар групата да е добре организирана в някои европейски държави, тя се нуждае от повече атентатори в Германия и във Великобритания.

„Те казаха: „Имаш ли нещо против да се върнеш в Германия, защото от това имаме нужда в момента"“, спомня си Сарфо. "И винаги казват, че искат да има нещо, което се случва по едно и също време: Те искат да имат много атаки по едно и също време и в Англия, и в Германия, и във Франция". Агентите от разузнавателна единица на ИД, известна на арабски като „Емни“, която се е превърнала в комбинация от вътрешна полицейска сила и подразделение за външни операции, са отдадени на износа на терор в чужбина, показват хиляди страници разузнавателни документи и разпити от френски, белгийски, немски и австрийски служби, с които разполага „Ню Йорк таймс“.

Нападенията на ИД в Париж на 13 ноември 2015 г. привлякоха световното внимание към външната терористична мрежа на групировката, която започна да изпраща свои бойци в чужбина преди две години. Сега, по преценка на Сарфо, заедно с мнението на други заловени новобранци, е повдигната завесата пред механизма на групировката за оценяване на тенденцията за планиране на насилие извън нейните граници. Това, което те описват, е многостепенна тайна служба под върховното командване на най-висшия член на ИД в Сирия, говорителят и шеф на пропагандата Абу Мухамад ал-Аднани.

Под него в йерархията са поредица от лейтенантите, упълномощени да планират атаки в различни региони на света, включително и "тайна служба за европейските въпроси," "тайна служба за азиатските въпроси" и "тайна служба за арабските въпроси", казва Сарфо. Подсилвайки идеята, че „Емни“ е основна част от дейността на ИД, разговори и документи показват, че екипът има картбланш да наема и пренасочва оперативни работници от всички части на организацията - от новопристигналите до опитни екстремисти с боен опит, и от специалните сили на групата и от елитните техни групи командоси. Взети заедно, протоколите от разпити показват, че оперативните работници са избрани по националност и групирани по език в малки, дискретни единици, чиито членове понякога се срещнат един с друг само в навечерието на заминаването им в чужбина.

И чрез координиращата роля, играна от Аднани, терористичното планиране върви ръка за ръка с много широките пропагандни операции на групата – включително, твърди Сарфо, ежемесечни срещи, по време на които Аднани избира кои зловещи клипове, базирани на събития от бойното поле, да бъдат популяризирани. Въз основа на показанията на оперативните работници, арестувани до момента, може да се прецени, че „Емни“ се е превърнала в решаваща брънка от механизма за тероризъм на групировката, и обучените от него хора извършиха атаките в Париж и създадоха куфари-бомби, използвани в терминала на летището на Брюксел и в метростанция в белгийската столица.

Резултатите от разследванията показват, че нейните бойци също така са били изпратени в Австрия, Германия, Испания, Ливан, Тунис, Бангладеш, Индонезия и Малайзия. Докато представителите на Европа се объркаха от поредица от нападения от наглед несвързани нападатели, обвързани с ИД, Сарфо предполага, че може да има повече от една връзка, отколкото властите досега знаят. Той каза, че му е било казано, че агенти под прикритие в Европа използват новопокръстените като посредници, или "чисти хора", които помагат за свързването на хора, интересуващи се от извършване на атаки, с агенти, които могат да дадат инструкции за всичко - от това как да се направи самоубийствена жилетка до това как авторството на насилието им да се свърже с ИД.

Групировката е изпратила „стотици агенти“ обратно в Европейския съюз, и „още стотици само в Турция“, според високопоставен служител на американското разузнаване и старши служител от американската армия, които говорят за разузнавателната работа под условие за анонимност. Сарфо, който в момента вече е извън килията на германския затвор, защото вече не е смятан за опасен, се съгласява с това твърдение. „Много от тях се завърнаха“, казва той. „Може да се каже стотици.“ Първата възможност за покана от ИД към новопристигналите е мрежа от общежития в Сирия, веднага след границата с Турция. Там новобранци са интервюирани и включвани в списъците. На Сарфо му взели отпечатъците и един лекар дошъл да му направи кръвна проба и медицински преглед. Един мъж с лаптоп провел интервю за приемането му.

"Задаваше нормални въпроси като: Как се казваш? Какво е второто ти име? Какво образование имаш? Какви са амбициите ти? Какъв искаш да станеш?“, разказа Сарфо.

Неговата биография също е интересна. Той редовно е ходил в радикална джамия в Бремен, която вече е изпратила около 20 членове в Сирия, като най-малко четирима от тях са били убити в битка, според Даниел Хайнке, координатор по контратероризма на германското министерство на вътрешните работи за района. И е излежал присъда от една година за разбиването на сейф на супермаркет и кражбата на 23 000 евро. Въпреки че наказанието за кражба в зоните под контрол на ИД е ампутация, криминалното минало може да бъде ценен актив, каза Сарфо, "особено ако те знаят, че имате връзки с организираната престъпност и знаят, че можете да получите фалшиви лични карти, или пък знаят, че пък имате контакт с хора в Европа, които могат да ви вкарат нелегално в Европейския съюз."

Бюрократичната природа на процедурата за приемане наскоро бе потвърдена от американски служители, след като USB памети са били възстановени, след като бяха открити в наскоро освободения сирийски град Манбидж, един от центровете за обработка на чуждестранни бойци.