Мишел Амиел, кмет на разположеното на Лазурния бряг градче Льо Пен Мирабо, забрани на мюсюлманки провеждането в един от местните аквапаркове на вечеринка по буркини, съобщават местни медии, цитирани от RT. По рано във Facebook бяха разпространени съобщения, че в аквапарка Speed Water Park ще се проведе специално мероприятие за мюсюлманки и деца на възраст до 10 години.
Мишел Амиел изрази възмущението си от подобно мероприятие и го нарече провокация. Кметът смята, че такива събития разпалват сегрегацията във френското общество. 

"Това е комунализъм в чист вид... Вазползвам се от поправките в градското законодателство, за да забраня това мероприятие, което може да предизвика безредици", обяви кметът, цитиран от The Local.

Някои членове на местния парламент също нарекоха планираната вечеринка провокация. "Това изобщо не е безобидно мероприятие. Фундаменталистите искат да "бележат" своя територия и да потъпкват жените, създавайки отделни анклави, където над обществото властва ислямът", заяви лепубликанецът Валери Бойер.