За съжаление на все повече места се искат пари под масата от хора, които са бедни, а трябва да се лекуват. Това призна проф. Чирков в сутрешния блок на БНТ.
„На първо място трябва да е идеята да се лекува болният, а после да се търси от къде да се намерят пари за болничното заведение. Трябва да дадем възможност и на най-бедния да се лекува и на най-богатия, а ако втория иска допълнителни екстри – да си плаща”, призова професорът.

Той очерта два важни аспекта, които могат да преборят корупцията в болниците. Според него първо докторите трябва да има много познания, а след това трябва да научим и обществото да пази здравето си.

Чирков разказа страшни истории и от практиката си станали заради пари. „Вчера прегледах пациент, опериран във Варна. Над три пъти един след друг му слагали стендове. Обяснили му, че причината е, че са се запушили. Истината е, че се плащат от Касата и затова го правят, а така рискуват живота на пациента – това граничи с криминално деяние”.

Друг фрапиращ случай е, когато заради неграмотността на анестезиолог починало 12-годишно момиченце. „Той объркал упойката и при рутинна операция за смяна на става, детето издъхнало. Ако това се беше случило в Германия имате ли идея какво щеше да се случи с него?”, попита риторично проф. Чирков.

„Много пъти са ми предлагали да стана здравен министър. Но за да се случи това трябва да се промени мисловната култура на поне 20% от колегите, за да може да направим истинска здравна реформа”, призна проф. Чирков.