Австрийският премиер Кристиан Керн обяви, че ще предприеме действия за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.
Той вчера каза, че Турция вече не е кандидат за членство и „трябва да се приеме реалността, че присъединителните преговори с Анкара в момента са само дипломатическа фантастика“.

Реакцията на Турция не закъсня. Турският министър по евроинтеграцията Юмер Челик посочи, че е скандализиран от намерението на премиера на Австрия.
„Европейските лидери заклеймиха опита за преврат у нас и подкрепиха демокрацията, но много бързо и с твърде много думи започнаха да ни критикуват несправедливо. Един премиер на държава в ЕС настоява преговорите за членството ни да бъдат преустановени и твърди, че то е въпрос на дипломация, а не на реалности. Казано в прав текст, подобни изявления са на ръба на крайнодесния подход, а това е твърде обезпокоително“, коментира Челик.

Според него Европа трябва да покаже по-голяма солидарност спрямо Турция и да оцени състоянието на човешките права и на върховенството на закона.
„Целият турски народ се вдигна в защита на демокрацията и се противопостави на метежниците и оръжията им, това заслужава аплодисменти и подражание, а не критики”, посочи той.

Не закъсня и реакцията на Европейската комисия. Турция запазва статута си на държава кандидат-членка в ЕС, съобщиха днес от Брюксел.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер също отхвърли призива на Австрия да се прекратят преговорите за присъединяване с Анкара.
„Ако сега някой внушава на Турция, че ЕС не е готов да я приеме, бих казал, че това е сериозна външнополитическа грешка”, заяви Юнкер пред германската телевизия ARD.

Той обаче добави, че в сегашното си състояние Турция не може да стане член на Европейския съюз.

Държавите от Евросъюза няма да се справят с нова мигрантска вълна, ако се провали подписаното с Турция споразумение за имигрантите, пък предупреди гръцкият министър по миграционните въпроси Янис Музалас.

По думите му Гърция и другите страни от ЕС ги чака „сериозно изпитание“ при разваляне на договора. „Нито една държава от ЕС не е готова за масовото повтаряне на притока от имигранти и бежанци, който континентът преживя миналата година“.