Гражданите на Турция, местни обществени организации и политически партии настояват за закриването на въздушната база Инджирлик за силите на НАТО, съобщава Sputnik Tü rkiye. Протестите станаха реакция на информацията, че намиращите се в базата американски военни може да са подкрепили опита за преврат в Турция от 16 юли.
В частност, по някои данни, самолетите-цистерни от авиобазата може да са помагали с гориво на изтребителите на метежниците. „Плановете за преврата бяха подготвени в авиобазата Инджирлик. Ние изяснихме това. Тези данни бяха получени от хора, които работят там”, заяви за агенцията лидерът на регионалното отделение на партията „Родина” (Vatan) Селвер Каплан.


 
По нейните думи, в момента Инджирлик е „център за управление на играта, която се води в Близкия изток” и „огнище на всичките актове на терор”.
 
Партията организира митинг с настояването за закриването на Инджирлик за чуждестранни военни и запазването на базата само за турските въоръжени сили.
 
Шефът на регионалното отделение на Партията на свободата и солидарността (Ö DP) Хайри Акгюн в интервю за Sputnik също определи Инджирлик като „място за реализация на всичките планове на САЩ”. При това той се усъмни във възможността базата да бъде закрита заради зависимостта на Турция от САЩ.
 
Председателят на отделението на Партията на труда (EMEP) Севил Араджъ заяви, че партията му разглежда чуждестранните военни бази в страната като външна намеса. „В Турция не трябва да има никакви чуждестранни военни структури”, каза той.

 

В регионалното отделение на Партията на благополучието (SP) опитът за преврат в Турция бе определен като „мрачно събитие” за страната. Партията същи планира акция на протест с искането за закриването на Инджирлик. „Самолетите бяха зареждани с гориво в Инджирлик. Това много безпокои нашата партия. Използването на въздушната база против Турция е недопустимо”, каза Мустафа Гьозюток.
 
Един от търговците в селището Инджирлик Ибрахим Кая също е убеден, че САЩ са изиграли немалка роля в опита за преврат.



„Въобще не очаквахме, че военните на САЩ ще подкрепят подобни действия. Защото ние тук живеехме като братя. За съжалени, оказа се, че не сме братя”, каза той.
 
По думите му, след опита за преврат местните предприемачи са се оказали в трудно положение. „Военните се страхуват да напускат базата след преврата, това удари по местните търговци”, отбеляза Кая.
 
Друг уличен търговец, Халил Йълдърым, разказа, че местните жители са против закриването на базата. „Много народ от Адана и съседните области работи там. Ако закрият базата, то 1 500 души ще останат без работа”, пояснява той.