Най-големите западни медии заявиха, че в Сирия вчера, „вероятно, е било използвано химическо оръжие” и това „силно е обезпокоило международната общност”. Съобщава се за „два предполагаеми случая”. Агенция Ройтерс, позовавайки се на медии на бандитите от „опозицията”, заяви, че в нощта след свалянето на руския хеликоптер Ми-8, в същата местност е кръжал друг хеликоптер, който хвърлил контейнери с токсичен газ върху селището Саракиб.
Пропагандистите на бандитските формирования твърдят, че са пострадали около 40 души, а за атаката е виновна сирийската армия, защото самите незаконни въоръжение формирования нямат авиация.  
 
Интересно е, че на кадрите с уж пострадалите от токсичния газ първа помощ оказват така наречените бели каски, местните „умерени спасители”, които не веднъж са били уличавано в това, че те самите са терористи и воюват против армията, а също така и обстрелват контролираните от правителството територии.
 
В САЩ веднага реагираха на обвиненията по адрес на сирийската армия и заявиха, че започват собствена проверка на разпространената информация. Във вторник представителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби изрази притесненията на Вашингтон.
 
Интересно е, че американецът веднага призна, че те не разполагат с никакви реални потвърждения. „Вече проучихме тези публикации, но не мога да кажа до колко те са правдоподобни. Ние и нашите партньори на място ги изучаваме по най-подробния начин. Ако това се окаже истина, то това ще е много сериозно”, заяви той на брифинг.
 
От ООН също оперативно заявиха, че са се запознали със съобщенията за употребата на отровен газ в Сирия, но нямат реални факти, потвърждаващи тази информация.
 
Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков коментира информацията за ударите в района на падането на хеликоптера Ми-8. „На подобен въпрос е много сложно да се реагира. Винаги е неразбираемо на какво се основава тази информация”, каза говорителят на руския президент.

Употребата на химически оръжия от терористите в Алепо на 3 август 2016 година
 
Както съобщи „Руская весна”, вчера терористите извършиха химическа атака в град Алепо. Първи за това съобщиха журналистите от мястото на събитието, а после официално информацията бе потвърдена и от сирийските власти.


 
По данни на държавната информационна агенция САНА, бандитите са обстреляли контролирани от правителството квартали на града с боеприпаси, напълнени с отровен газ. В резултат са загинали най-малко петима души, още осем са пострадали.
 
Трябва да се припомни, че бандитите от така наречената „умерена опозиция” не веднъж са употребявали в Сирия химическо оръжие, предимно на основата на хлор, защото е лесно за създаван при полеви условия. Например, по-рано бандитите в Алепо използваха отровни газове в Хан Ал Ассал против правителствените войски и в Шейх Максуд през февруари миналата година против кюрдските опълчения на YPG.
 
На разположение на „Руска весна” се оказаха кадри от вчерашната употреба на химическо оръжие от бандитите в Алепо.
 
„На 2 август 2016 година в 19:05 минути в източната част на град Алепо от района Суккари по района Салах ад Дин, по жилищния квартал, намиращ се до площад Сахат Салдала, бандитите от умерената опозиция употребиха химическо оръжие (нервно-паралитичен газ)”, това разказаха за „Руская весна” от министерстото на здравеопазването на Сирия.
 
„В резултат на терористичния акт загинаха най-малко седем души, а над 20 бяха с признаци на задушаване и изгаряния на дихателните пътища”, добави представителят на ведомството.
 
Друг източник, близък до ръководството на министерството на отбраната, разказа за „Руская весна”, че във връзка с терористичната атака на терористите правителството на Сирия ще изпрати в Съвета за сигурност на ООН съответното изявление.