Морските дарове, каквито са и скаридите, могат да придадат изтънчен вид на всяка трапеза, било то с повод или без. Отделно от това, богатите на витамини и минерали продукти са изключително полезни за здравето на човек.

За щастие в наши дни скариди може да се закупят от всеки що годе голям магазин. Проблемът идва от това, че не всеки може да ги сготви правилно. Ето и няколко полезни съвета, за да не бъдете и вие от горната категория хора, пише gotvach.bg.

Много важно, ако искате да направите перфектната вечеря с морски дарове, е да изберете подходящи скариди. Има различни видове, като всеки може сам да избере според джоба си. Най-важното е да закупите пресен продукт. Старите скариди се познават по това, че месото им е жълтеникаво.

Ако сте закупили замразени скариди, в никакъв случай не ги размразявайте в микровълнова фурна. Това е най-сигурният начин те да загубят всичките си полезни хранителни вещества. Изчакайте ги да се размразят сами. След това ги измийте обилно под течаща вода.

Изключително важно е също така да изчистите правилно и добре малките ракообразни създания. Главите се премахват. Като държите опашката с една ръка, внимателно премахнете черупката. При големите екземпляри се премахва горната част на гърба, където има вени, които могат да развалят вкуса на цялото ястие. Вътрешните органи също се премахват, за да няма горчив вкус.

Сложете тенджера на котлона. Изчакайте водата да заври и я подсолете. Размразените скариди се поставят във врящата вода за около пет минути. Ако сте закупили пресен продукт, той се вари не повече от три минути. Можете да добавите по ваш избор черен пипер, копър или каквато и да е подправка, в зависимост от рецептата, която сте избрали.

Скаридите са малотраен продукт, което налага бързото им консумиране, след като са сготвени. Също така, колкото са по-големи по размер, толкова по-дълго трябва да се варят.

След като са веднъж правилно изчистени и сварени, последващата обработка е въпрос, който всяка домакиня да реши сама за себе си. Съществуват стотици рецепти за вкусните ракообразни.