Покъртителни снимки разкриват как изглежда отвътре най-ужасния затвор на Филипините. Там в сграда, построена за 800 затворници, са натъпкани 3800, съобщава „Дейли Мейл”.
Болести, мръсотия и теснотия измъчват излежаващите присъдите си в затвора „Кезон сити” в Манила. Ежедневно те се мъчат да си намерят свободно място, където да се свият или да приклекнат, за да заспят. Храната никога не стига, а от нея постоянно изскачат отрязани нокти и мъртви хлебарки. Не стига и водата, и въздухът.
 


В една килия, която е предназначена за 20 души, са наблъскани между 160 и 200. Те се редуват да спят на циментовия под, на игрището за баскетбол, по стълбите, под леглата или на хамаците, които си правят от одеала.
 
Сградата е построена преди 60 години за хора, които чакат окончателните си присъди. Въпреки окаяното си положение, те се опитват да разнообразяват ужасния си живот – тренират, организират си танцови състезания, играят баскетбол.
 
Един от затворниците се върнал в „Кезон сити”, след като учил право в Университета в Илинойс в САЩ.
 
Друг обяснява, че бил на 20, когато бил обвинен за убийство, което не е извършил. Чака правосъдие вече 7 години в килия с 30 други мъже. „За тези 7 години преживявах смъртта във всеки момент от събуждането си през целия си живот в затвора”, казва той.
 
Зловещият репортаж от затвора е още по-актуален на фона на новината за бруталната разправа във Филипините с дилърите на наркотици. До момента полицията е потвърдила за смъртта на 110 души, но се предполага, че техният брой е над 300. Масовите избивания са по разпореждане на президента Родриго Дутерте, който обяви война на търговците на дрога.
 
Превод и редакция: БЛИЦ