И други катаджии, освен 4-мата задържани в четвъртък вечер, са вземали пари от каналджии, за да пропускат бежанци. Това се разбра в спецсъда по време на мярката за неотклонение на Георги Жеков, Продан Георгиев, Николай Григоров и Красимир Евтимов, съобщава „24 часа”.
Засега не е ясно колко още полицаи ще бъдат задържани, но предстои повдигането на обвинения и на други ченгета, каза прокурор Детелина Йотова.
 
Тя поиска четиримата да останат за постоянно в ареста. Те са обвинени, че от април до юли са събирали подкупи от каналджии, за да пропускат колите им с бежанци да минават безпроблемно в района на Драгоман. Заковал ги трафикантът Ивайло Николов, който свидетелствал по колко и как са взимали униформените, за да държат под чадър трафика на бежанци от София до сръбската граница. Жеков, който е сочен за лидер на бандата, дори бе задържан с белязани 150 евро, които взел от Николов минути преди ареста си. Тогава катаджията пусна 3 коли с бежанци.
 
„Имаме данни, че Жеков и Георгиев не само са осигурявали чадър, но и в извънработно време сами са прекарвали бежанци”, изтъкна прокурор Йотова. „Групата е мнителна, предпазлива и конспиративна” каза тя. Посочи, че при арестите на полицаите от ОД на МВР-София, са открити над 12 000 лв., прави телефони, по които четиримата говорели само помежду си, и скъпа термокамера.
 
Адвокатите на четиримата настояха, че няма доказателства полицаите да са банда. Съдия Иво Хинов обаче не се съгласи с тях и остави трима в ареста. Под ключ у дома пък ще стои Красимир Евтимов, тъй като имал по-малко участие в бандата.
 
Решението не е окончателно. Ако задържаните обжалват, делото ще се гледа пред спецапелативния съд на 4 август.