Владимир Путин използва 7 европейски страни, сред които и България, за да постигне целта си за отмяна на санкциите на ЕС, съобщава Ройтерс. Според агенцията тактиката му на лобиране сред държавите от Източна и Южна Европа започва да дава резултат. Посещението на руския президент в събота в Словения също щяло да е подчинено на тази цел.
Според европейски дипломати, базирани в Москва, Италия, Гърция, Унгария, Кипър, Словения, Словакия и България са държавите, чрез които Путин опитва да постигне отмяна на санкциите.
 
По-рано този месец ЕС удължи наказателните мерки до началото на 2017 г., въпреки че Словакия настояваше да се прецени дали те имат ефект.
 
ЕС наложи санкции на Москва заради кризата в Украйна и това, съчетано с американските санкции и тези на Г-7, доведе страната до дълбока криза.
 
“Русия постоянно се опитва да намери начин да заобиколи санкциите, атакувайки държави, които смята, че са мекушави”, казва европейски дипломат. В резултат все повече държави заявявали, че санкциите трябва да бъдат анализирани, да се направи оценка какъв ефект носят, и да бъдат преразгледани отново.” Освен това държавите, които най-много страдат от контрасанкциите на Русия, са подложени на вътрешен натиск от страна на своите земеделци и компании, добавя Ройтерс.
 
“Става все по-трудно да се поддържа досегашната линия - казва друг дипломат. - Вероятно санкциите няма да бъдат отменени отведнъж, но може да бъде взето решение за отмяната им в един сектор догодина.”
 
Шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини каза през май, че очаква нов преглед на политиката на съюза към Москва в края на 2016 г.