Десетки семейства от мирното население на град Алепо успяха да го напуснат благодарение на организираните хуманитарни коридори. Те са се добрали до квартал "Салах ед Дин”, където са ги посрещнали правителствените войски и служители на сирийския Червен полумесец. Те са поели хората, след което са ги отвели и настанили в предварително подготвените общежития, съобщава Би Би Си.
Вчера областният управител на Алепо Мухамед Марван Елби съобщи, че бойците на терористичните групировки възпрепятстват евакуацията на десетки семейства от източните райони на града. Днес той обяви, че на спасените мирни жители са предоставени места за настаняване с всички необходими условия за живот, ще им бъде осигурена вода и храна, както и медицинска помощ, ако някой се нуждае.
 
Коридорите за евакуация са администрират от ООН и, считано от петък, са отворени за 48 часа. През това време огънят се прекратява. Около 300 000 души са блокирани в опустошения от войната град и, според ООН, запасите им ще стигнат едва до средата на август.
 
Още в четвъртък руският военен министър Сергей Шойгу обяви, че Москва и Дамаск започват мащабна хуманитарна операция в Алепо. Той обясни, че за мирното население ще бъдат организирани 4 коридора за излизане от града, предаде ТАСС. По 3 от тях ще могат да го напуснат мирните граждани и бойците, които решат да сложат оръжие. Четвъртият пък ще е за въоръжените групи.
 
Съгласно ултиматума, поставен от правителствената армия на Сирия, за да се избегнат излишни кръвопролития, на бойците, които откажат да се предадат на официалните власти, се дава възможност да напуснат Алепо и да се преместят на север или в провинция Идлиб, която се контролира от въоръжената опозиция.
 
Някои от въоръжените мъже са се предали на властите.
 
Говорител на руската армия обяви, че от началото на отварянето на коридорите по тях са избягали 85 цивилни и 29 въоръжени, а в събота – 52 цивилни и 24 въоръжени. 
 

Превод и редакция: БЛИЦ