Съществуването на НАТО в сегашния му вид е изгодно само за САЩ и несамостоятелните лидери на Европа. В това е убеден френският генерал и политолог Жан-Бернар Пинател.
В интервю за Le Figaro той твърди, че при сегашната ситуация съюз с Русия и Турция би помогнал на Европа да се справи със заплахата на ислямистите, а именно това не би било изгодно за Америка, защото би могло да попречи на лидерството й.
 
Съхраняването и разширяването на НАТО - това е резултат от желанието на САЩ да остави пропаст между Русия и Европа. Иначе заедно Бруксел и Москва биха могли да оспорят лидерството на Вашингтон, твърди в интервюто Жан-Бернар Пинатель. По думите му сега тази ситуация е променена заради заплахата от ислямистите.
 
Отчитайки атаките на терористите, смяната на сирийския режим с нещо, което повече би удовлетворявало интересите на САЩ, Европа, Саудитска Арабия и Катар, отива на втори план, доколкото един нов халифат заплашва стабилността на Близкия Изток и помага за увеличаване на влиянието на националистичните сили в Европа.
 
И в този план, отбелязва генералът и експерт по геополитика и икономическо разузнаване Пинател, вмешателството на Русия в сирийския конфликт се различаваше много от двойната игра и колебанията на САЩ. Именно неефективността на Америка принуждава безпокои союзниците й и ги кара да се обърнат към Русия. В тази връзка и икономическите интереси на Русия и Турция остават много силни, независимо от икономическото противопоставяне.
 
Русия неотдавна предложи на САЩ да координират действията си в Сирия, но това така и не стана, защото Обама смяташе, че в умерената опозиция на страната все още има потенциял. Но с това не беше съгласна не само Русия, но и някои експерти в самата Америка.
 
Сега на Близкия Изток се установява ново равновесие.
 
"Русия, която исторически винаги е присъствала в този регион, се връща отново. Франция, която имаше повече от привилегирована позиция там като посредник, я загуби заради следването на САЩ", убеден е генералът.
 
Той отбелязва, че икономическите и стратегическите интереси на Русия и Франция съвпадат напълно. Пинател напомня, че двете страни имат отдавнашна история и сътрудничество.
Именно затова "желанието на САЩ да върне атмосферата на хладна война в Европа, служи само на Америка и на интересите на тези европейски лидери, които или са корумпирани или недееспособни", отбелязва още генералът.
 
Превод и редакция БЛИЦ