Военно-въздушните сили на САЩ работят по създаването на нови балистични ракети с наземно ползване. Паралелно с това се правят и разработките за крилати ракети. В Пентагона се надяват, че подобно оръжие с далечен обхват на действие ще повиши ефективността на бомбардировачите.
Военните вече са се обърнали към военно - промишления комплекс на САЩ с молба за разработка на новото поколение ракети. Първите договори ще бъдат сключени още това лято, отбелязва ТАСС, позовавайки се на американски медии.
 
В момента на въоръжение във ВВС на Америка има 450 установки с ракети Minuteman 3, които трябва да бъдат обновени през 2027 г. За модернизация от бюджета на САЩ ще бъдат платени 60 млрд. Долара.
 
Освен това в Пентагона искат да сменят крилатата ракета AGM -86B въздух - земя. Колко ще струва това не се съобщава. И двата типа съществуващи вече ракети могат да носят ядрен заряд.
 
"Системите на ОПДД без излишни загуби ще повишат ефективността на бомбардировачите В-52, В-2, В-21, което пък ще позволи да задържим противника, когато това се налага", се казва в заявление на представителите на ВВС, цитирано от ТАСС.
 
В конгреса на САЩ обаче не всички споделят позицията, че трябва да се обнови ядреният арсенал на страната и така да се похарчат стотици милиарди долари. Противници на този план смятат, че съществува риск от катастрофална грешка или ядрена война в случай на лъжлива тревога.

Превод и редакция БЛИЦ