Засега няма пряка заплаха за българските граждани, защото полагаме огромни усилия, но всеки ден става по-тежко. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Търговище преди срещата с кметове от региона, предаде „Фокус”.
„По темата за сигурността положението е изключително тежко. Старая се много да не създавам паника и да не плаша хората затова и министри, и граничари, и армия, са на границата. Виждате, на границата и във вътрешността на страната всеки ден задържаме средно по 200 души, включително и полицаи каналджии”, посочи той.

„Не само с канцлера Ангела Меркел, но и с важните хора от ЕС проведох разговор, за да им кажа, че ние едвам удържаме четири граници, плюс Черно море-пет”, обясни Бойко Борисов.

„Искали сме всичко - хора, техника, кораби, въртолети, термокамери, защото вече и армейската техника се износи, не само на полицията и на жандармерията”, допълни той.

„Обясних, че бюджетът изнемогва. От една страна правя съоръжения на границата, от друга всеки ден командировъчни за армия и за полиция. Отделно гуми, акумулатори, неща, които хората не виждат. По планинските масиви всеки ден късаме гуми”, коментира министър-председателят.

„Опитвам се да запазя със съседите си добри отношения, защото към момента от турска страна виждам достатъчно подкрепа, въпреки че и те имат достатъчно проблеми. С Гърция ми е по-тежко. В понеделник съм ги поканил, премиерът Ципрас с целия си кабинет ще бъде в София и ще си говорим доста на четири очи”, каза още Бойко Борисов.