Основното училище „Санди Хук”, построено на мястото на старото училище, срутено след клането на психопата Адам Ланза през 2012 година, при което загинаха 20 невинни дечица и шестима преподаватели, е готово да приеме новите си ученици през идния месец. Членове на местната общност бяха разведени из стените му в петък, в навечерието на откриването му.
Училището, излязло на властите 50 милиона долара, включва три модерни игрища, учебни стаи с дизайн на дървени детски къщички и градина с вид на ров на замък. Новата сграда и има най-модерните мерки за безопасност на учениците, включващи бронирани прозорци и високотехнологична система за наблюдение.
 
Директорът Кати Гомбос заяви, че очаква в началото преходът към новото училище да бъде труден за местните жители, но в крайна сметка той ще приключи с успех. „Имаше сълзи, но мисля, че след като прекараха около час тук, те почувстваха, че училището ще бъде невероятно място за обучение на техните деца”, каза още Гомбос.
 
Предишният директор на училището Доун Хохспранг бе сред жертвите на психопата Ланза.
 
Не всички обаче споделиха ентусиазма на новия директор. Бащата на едното от 20-те убити при клането деца заяви, че училището въобще не е трябвало да бъде възстановявано, още повече на „лобното място” на сина му. 55-годишният Нийл Неслин бе сред хората, посетил новата сграда. Той носеше със себе си ученическата раница на сина си Джеси. Връщайки се от разходката, той сподели, че има „смесени чувства” относно решението училището да бъде отново построено на това „свещено за него място”. „Не мисля, че училището трябваше да бъде построено тук... Според мен, то просто ще напомня на хората, какво се случи тук”, каза той пред People Magazine.

На 14 декември 20-годишен мъж уби 20 деца и шестима възрастни в начално училище в град Нютаун, щата Кънектикът. Нападателят е идентифициран като Адам Ланза.  
 
Инцидентът е едно от най-тежките масови убийства в историята на САЩ.  
 
В началното училище "Санди Хук" учат деца на възраст между 5 и 10 години.
В сградата му се помещава и детска градина и според родители в момента на стрелбата (станала в 9,40 ч. местно време) там са се намирали около 600 деца.