Палачинките са любими на малки и големи - сладки, солени или кой както ги предпочита, пише zajenata.bg. Днес ви предлагаме нещо по-различно - руски блинички, които много напомнят нашенските палачинки, но стават много мекички и пухкави, а пълнежът направо се топи в устата между слоевете тесто!

Продукти:

2 яйца

250 мл кисело мляко

250 мл прясно мляко

200 гр. безсолна извара

1 ч.л.

 

300 гр. брашно

80 мл олио

сол на вкус

захар на вкус

сладко по избор

Приготвяне:

  1. Смесете яйцата с изварата. Смесете прясното и кисело мляко в отделна купа. Изсипете половината от млечната смес в сместа с яйцата. Разбъркайте, добавяйки сол, захар и брашното. Ако искате плънката да е солена, сложете повече сол, ако искате сладка - захар.
  2. В останалата млечна смес разбъркайте содата за хляб. Смесете с изварената смес. Консистенцията трябва да е гъста и еднородна.
  3. Загрейте тиган с олио. Изсипете част от тестото върху него. Намалете котлона. Покрийте с капак. След като долната част на палачинката се запържи, сложете плънката. С помощта на шпатула сгънете палачинката наполовина. Покрийте с капака. Минута по-късно обърнете блиничката и отново покрийте тигана за минута.

По същия начин пригответе и останалите. Готовите блинички покрийте с чиста кърпа, за да не изстинат и да останат мекички.