"Ако експертизата след две седмици покаже, че съм виновен, си поемам вината и давам оставка от общината", заявява пред "168 часа" кметът на Трън Станислав Николов. Вече девет месеца не е ясно дали 6-годишният Ивайло сам се блъска в кметския джип, или автомобилът го помита. На 13 ноември миналата година при опит да мине зад училищния автобус момчето било прегазено от джип "Фолксваген Туарег".
Зад волана е кметът Станислав Николов,който по същото време води сина си на училище. След катастрофата той качва в колата малкия Ивайло и го кара в болницата в Перник. Вследствие на силния удар момчето остава без далак, с половин черен дроб и е на строга хранителна диета. Според прокуратурата и МВР Ивайло сам е виновен за своите травми. В хода на досъдебното производство свидетели на случая оттеглят първоначалните си показания, че кметът е блъснал детето. Според майката Анита те са заплашвани от градоначалника.

Николов обаче е сигурен в своята невинност. По думите му момчето сам се блъснало в джипа, а той се движел със скорост 5 км/ч. Травмите, които получило, били, защото се ударило в калниците, които имали ролбари.

“През тези 9 месеца, които минаха, помагах по всякакъв начин. Търсихме заедно с роднините ВИП стаи, лекари, давах пари за лекарства. Всичко нужно съм осигурил - обяснява кметът. - В този момент всички подкрепят една застрахователна измама." Той е убеден, че сега, след като вече делото не е в Трън, а в Перник, няма как да бъде обвинен, че влияе върху решенията на съда.

"След като излязат всички документи, ще стане ясно, че съм невинен. През цялото време им помагах, а то какво се получи? Искам да говоря само с документи. Тогава ще излезе истината." След произшествието малкият Ивайло ходи редовно на прегледи и бил ваксиниран заради извадения далак и разкъсания черен дроб. "Следим състоянието на Ивайло много внимателно. Засега то не се влошава и момчето се чувства добре", каза пред "168 часа" вуйчото.

Според съдебни специалисти в областта на автоекспертизата подобни щети върху човек не могат да се предизвикат от движение с ниска скорост.