Роми от вътрешността на страната, които са били ангажирани от дърводобивна фирма, са виновни за големия пожар край махала Родопско към ардинското село Ахрянско, разкриха източници на 24rodopi.com. Това са двама 16-годишни тийнейджъри от Ракитово и Самоков.
Огненият ад обхвана над 200 декара над Ардино по обяд.

Два хеликоптера летят над бедстващия регион. „Без тяхната намеса е невъзможно потушаването на пожара. За съжаление има вятър и риск огънят да прескочи билото", казаха пред 24rodopi.com огнеборци.

Жителите на махала Родопско бяха евакуирани. Огънят се движи към село Светулка, риск има и за жителите на махала Веселиново.

В акцията са включени служители и противопожарни автомобили на РСПБЗН Ардино, РСПБЗН Кърджали, РСПБЗН Джебел, РСПБЗН Подкова, РДПБЗН Смолян, Държавно горско стопанство Ардино, местни жители..

Министър-председателят Бойко Борисов следи ситуацията с възникналия пожар на територията на община Ардино. Огънят е засегнал над 1000 дка площи, съобщиха от правителствената информационна служба.

Премиерът разпореди на главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, да бъдат положени всички усилия пожарът да бъде овладян и при необходимост да бъде включена допълнителна техника и осигурени екипи.

Главен комисар Николов информира министър-председателя, че към момента 140 служители от МВР, горски служители на Регионална дирекция по горите – Кърджали и ДГС Ардино и доброволци работят за прекратяване на разрастването на огъня. В погасяването на пожара участват още два хеликоптера, 10 пожарни, две водоноски, един булдозер и четири трактора, съобщават още от пресцентъра на МС.