Бих искала кандидатът за президент на ГЕРБ да стои толкова стабилно и да има бързата реакция, каквато премиерът демонстрира. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред БНТ.
„Надявам се в тази сложна ситуация за ЕС, за района, в който живеем, да има повече смелост от страна на кавалерите и те да поемат тежестта на президентската институция”, загатна Цачева. Самата тя доскоро бе спрягана за най-вероятният кандидат на ГЕРБ. „Настоящата действителност изисква компетентност, експертиза, която в по-голяма степен към този момент се носи не от жените”, категорична е Цачева.
 
„Изключително отговорно се готви ГЕРБ за тази кампания за президент. Много динамични са времената, в които живеем. Ситуацията в началото и в края на политическия сезон е различна. Това което изплува на фона на несигурната обстановка в света е сигурност. Това натоварва с нови очаквания кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. Затова номинацията внимателно се прецизира. Много важни са действията на президента и правителството в една такава изключително сложна ситуация в света“, заяви Цачева.
 
Председателят на НС бе категорична, че тайната ще бъде обявена в началото на месец септември. Тя посочи какъв трябва да е следващият президент според нея - „Бих искала кандидатът ни да стои стабилно, да има сетивност и да демонстрира бърза реакция в кризисен момент“.
 
„Като юрист подкрепям решението на Конституционния съд на 100%. Сам по себе си един въпрос не може да бъде противоконституционен. Такъв може да е акт на парламента - закон, акт. КС има задължение да следи точното изпълнение на Конституцията. Решението бе обявено за противоконституционно, а не самите въпроси“, уточни Цачева. Така тя коментира решението на КС да отмени три от въпросите в референдума на Слави Трифонов.
 
Цачева добави, че „отговорността, която поема всеки един и посланията, които се отправят, противопоставяйки гражданите на институциите, за мен не само, че е неприемливо, но и опасно“.