Руската държавна корпорация „Росатом” е готова да обсъди с българската енергийна компания НЕК пътищата за изпълняването на решението на арбитражния съд в Женева по прекратения от София проект за АЕЦ „Белене”, но само в контекста на необходимостта от възможно най-скорошното погасяване на дълга на българската страна. Това се казва в съобщение на „Росатом”.
По-рано Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева се произнесе, че НЕК трябва да компенсира руската „Атомстройекспорт” за загубите по прекратяването на строителството на АЕЦ „Белене” в размер на 620 милиона евро.
 
Освен това, до пълното погасяване на цялата сума ежедневно се начислява лихва в размер на 167 000 евро. Въпросите по изпълняването на решението на съдя бяха обсъдени в петък в Москва на среща между българския министър на енергетиката Теменужка Петкова Кирил Комаров,  зам.-директор по развитие и международни връзки на руската държавна компания.
 
Руската страна отбеляза, че потвърждава своята привързаност към скорошното изпълняване на решението на Арбитражния съд. „Росатом е отворен за обсъждане с българските партньори възможните варианти за решаване на ситуацията, съответстващо на интересите и на двете страни, но само в контекста на необходимостта от възможно най-скорошно погасяване на дълга на българската страна”, отбеляза Комаров.
 
В хода на срещата страните обсъдиха актуални въпроси на двустранното сътрудничество, в частност реализирането на проекта за удължаване на сроковете на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”.
 
Страните отбелязаха, че са изцяло удовлетворени от хода на реализацията на проекта за удължаване на сроковете за експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” с участието на руската „Русатом-Сервис”.
 
На срещата руската страна подчерта, че изпълнява всичките свои договорни задължения.