Майката на сириеца Абдел Малик Петиджан, който закла френски свещеник храм и взе заложници, реагира бурно на срещата си с журналисти. „Тя убиха сина ми, те убиха сина ми”, разкрещя се 45-годишната Амина при първата й публична поява след нападението, съобщава „Дейли Мейл”.
„Той не е чудовището, за което всички го мислят”, заяви жената.
 
Както БЛИЦ съобщи, на 25 юли 19-годишните Абдел Петиджан и Адел Кермич и нападнаха църква в град Сен Етиен дьо Рувре, взеха за заложници свещеник, две монахини и още двама души. Те убиха по особено жесток начин свещеника Жак Амел. По-късно терористите бяха убити от полицията.
 
Амина Петиджан беше забелязана за пръв път извън дома си след трагедията. „Скърбя толкова силно. Не вярвам, че това се случва. Защо това се случва?”, говореше тя докато се опитваше да успокои тълпа от младежи, събрали се в Екс ле Бен и заплашващи представители на медиите.
 
Младежите се бяха събрали пред общинското жилище, в което живее Амина, и се опитаха да прогонят пристигналите представители на медиите. Стигна се до сблъсъци, при които една оператор беше нападнат с ритници, а една жена ударена в гърдите.
 
В същото жилище е живял и Абдел и там е планиран зловещото нападение. „Уважавайте скръбта ми”, помоли Амина младежите, но те не й обърнаха внимание и продължиха да се разправят с журналистите.
 
Майката на терориста избухна в сълзи, а нейна приятелка се опита да я утеши и я прибра обратно в апартамента. Нейни близки съобщават, че тя упорито отрича смъртта на 19-годишния си син.
 
„Тя не може да повярва какво е направил синът й. Тя не може да повярва, че момчето, което е отгледала, би извършило такова престъпление. Не мисля, че някога ще повярва, че синът й е мъртъв. Когато я видях, тя повтаряше, че синът й не е мъртъв. Всички съжаляват за нея, но не и за сина й”, разказа нейна съседка.
 
За последно Амина имала контакт със сина си в сутринта на нападението, когато той й изпратил съобщение. 

Превод и редакция: БЛИЦ