Горе-долу 50% от делата в Европейския съд по правата на човека, по които България е страна, приключват с осъдителни решения. Даже и в случаите, в които страната ни е осъдена, много от исковете биват отхвърлени. Това посочи правосъдният министър Екатерина Захариева в студиото на „Лице в лице”.

Тя отбеляза, че и броят на делата в Страсбург намалява непрекъснато. Като примери за успех въпреки решението на съда тя даде случаите с Дамбовците и Алексей Петров, при които страната ни не е платила огромен иск. „Ще стане хубаво, когато човек, като излиза от съдебната зала, има усещането, че е получил правосъдие”, коментира Захариева.

Тя заяви, че последните промени в Закона за съдебната власт са най-мащабните от 25 години насам, но на няколко пъти по време на интервюто подчерта, че резултатите зависят от това текстовете да се прилагат добре.

Според нея декларациите за членство във формални и неформални организации са правилна стъпка в името на прозрачността. 
 

По отношение на масонските ложи, Екатерина Захариева посочи, че и в сегашния ЗСВ не се допуска членството в организации, които накърняват независимостта на магистратите.

Министърът изрази мнение, че в скандала „Яневагейт”, засягащ управлението на ключовия Софийски градски съд, трябва да стигне до ясно посочване на виновните. „Няма как за г-жа Янева (Владимира Янева, оттеглилият се председател на съда-б.р.) да са констатирани нарушения, а за човека, който е извършвал случайното разпределение (зам.-председателят Богдана Желявска-б.р.) да не са”, посочи тя и каза, че е внесла жалба в съда срещу решението на Висшия съдебен съвет.