Още преди години говорихме за намаляване на броя на депутатите и за конституционна реформа. Хора, които скачаха срещу нас, с нашите идеи сега вървят напред. С Георги Марков многократно сме повтаряли, че без нова Конституция не може да има съдебна реформa. Това коментира по повод орязаните въпроси за референдума на Слави Трифонов Яне Янев, съветник на премиера Бойко Борисов за борба с корупцията и лидер на РЗС, пред bTV.
„Не знам кой е писал въпросите за референдума на Слави Трифонов, но там има абсолютно невежество. Все едно някой да иска премиерът и президентът да съвместяват един и същи пост. Това е безумие. Има и решения на Конституционния съд, които са еднозначни, категорични и никой не може да ги интерпретира. Eдни неща се пускат, за да се печелят евтини политически дивиденти. Никой не може да променя броя на депутатите освен Велико Народно събрание”, изтъкна Янев.
 
Във Великото Народно събрание е ключът към реформата, категоричен е лидерът на РЗС. Той припомни, че от РЗС са внесли близо 500 000 подписа с искане за свикване на Велико Народно събрание. „Тогава бяха пуснати ДАНС, БОП и кой ли не, за да ходят по къщите и да разпитват подписалите се хора. Накрая установиха, че подписите са 400 000. Толкова подписа стоят "на трупчета" в Народното събрание”, подчерта Янев.
 
Той коментира и темата за АЕЦ "Белене". „Енергийната мафия ощети държавата с толкова милиарди, колкото и най-големите бандити на прехода не успяха да го направят. Проектът "Белене" създаде най-голямата сатурнова дупка във финансовата система на държавата. АЕЦ "Белене" дотук е 20 млрд. лв. по данни на експерти. Чест прави на министъра на енергетиката, защото тя последователно и методично успя да покаже на обществото какво се е случило по отношение на АЕЦ „Белене”, посочи премиерският съветник.
 
„ Енергийната мафия е ощетила всеки един от нас по много и е оставила дългове за поколения. А всеки, който се опълчи срещу тази мафия, му завеждат дела, репресират го по всички възможни начини. Енергийната мафия има свои съдии и прокурори. За да може нещата в България някога да тръгнат напред, пътят е само един – Вишеградската четворка. Трябва да се осъзнаем какво става, за да тръгне България напред”, каза още Яне Янев.