С 23 гласа „за” Общинският съвет на Кюстендил прие най-спорната точка в лятната си сесия - закриването на Хуманитарната гимназия „Неофит Рилски” поради липсата на желаещи да учат в нея дневна форма. Срещу решението гласува лидерът на ПП ЛИДЕР Стоян Стоилов, въздържаха се Невена Панчева, адв. Мая Шишкова и Мирослава Костадинова. Десет от присъстващите в залата съветници пък отказаха да гласуват това решение, съобщава struma.bg.
„Едно от най-неприятните задължения е да се закриват училища. Бях изненадан от писмото на директора на училището, че предлага закриването му, но сигурно и обстоятелствата го налагат. Работим, за да дадем път на Националното училище по изкуства, което да заработи през 2017/ 2018 учебна година, като ще бъде използвана базата на гимназията. Очакваме подкрепата на Министерство на културата и Министерски съвет”, заяви кметът Петър Паунов. Той цитира и данни на Националния статистически институт за това, че намаляват учениците в цялата страна.
 
За разлика от напрежението около закриването на гимназия „Неофит Рилски”, предложението за превръщането на централната градска част на Кюстендил в "синя зона" с платено почасово паркиране бе прието с мнозинство от местния парламент. „Цената от 1 лев не притеснява кюстендилци, които и досега ползваха няколкото платени паркинга в центъра на областния град, сега просто ще имаме още 115 паркоместа на 10-ина улици”, обясни съветникът Георги Джоглев.
 
Първоначалното предложение на Общинска администрация "синята зона" да работи от 8 до 18 ч. от понеделник до петък включително обаче бе видоизменено по предложение на съветниците Мая Шишкова и Спиридон Лещански, които настояха „синя зона” да има и в събота от 8 до 13 часа. Мотивът на съветниците бе, че така ще се улеснят туристите, които посещават Кюстендил през почивните дни. Те ще можели да паркират в централната градска част.
 
„Синята зона” е необходима точно за туристите, които идват в града, а не за "туристите" от кв. „Герена”, кв. „Запад” или близките села Лозно и Жиленци. Надявам се, че отново ще коригирате това си решение, когато се увеличи туристопотокът в Кюстендил, каквато е и целта. Не е нормално в центъра на града да паркират нашите съграждани, които идват от 500 метра или от 1,5 км до работните си места”, каза по време на сесията кметът Петър Паунов.
 
Съветниците гласуваха и забраната за провеждането на сватби, семейни и други частни събирания на места общинска собственост, като тротоари, площади, улици, междужилищни пространства, градини, паркове и др. територии, както и в открити частни имоти, с което се нарушават общественият ред и спокойствието на гражданите. Няма да се допуска озвучаване на открити площи на заведения за хранене и развлечение, разположени в жилищните зони, между 23.00-07.00 ч. без издадено изрично разрешение от община Кюстендил.
 
Общинските съветници на Кюстендил няма да почиват през лятото. Това стана ясно по време на сесията, като и през август се предвижда редовно заседание в края на месеца. „Имаме доста работа, неща, които трябва да бъдат приети, както и много решения във връзка с искания на общинската структура „Земеделие”, обясниха съветниците от Кюстендил.