САЩ доставят смъртоносно оръжие на украинските военни. Това заяви заметсник-командващият оперативния щаб на министерството на отбраната на самопровъзгласилата се Донецка народна република Едуард Басурин, пише РИА Новости.
В частност, той съобщи, че Америка тайно оказва военна помощ на Киев. За всички останали обаче тази помощ изглежда като доставяне на оборудване и униформи.
 
По думите на Басурин, разузнаването на ДНР е получило информация за това, че на 13 юли в Украйна „въз основа на техническо споразумение между МО на Украйна и командването на ВС на САЩ в Европа в рамките на програмата „Партньорство за мир” в докарана огромна партида стрелково оръжие от САЩ”.
 
Представителят на министерството на отбраната на ДНР твърди, че в Украйна са внесени хиляди шушки, 350 пистолета, над 500 картечници, около 200 гранатомети, 450 снайперови пушки. Целият този арсенал се намира в Международния център за миротворчество и сигурност в селището Старичи в Яворовски район на Лвовска област.
 
Освен това, по думите на Басурин, в западната част на Украйна американски инструктори активно тренират бойци на Националната гвардия на Украйна.
 
При това посланикът на САЩ в Русия Джон Тефт многократно заявява, че Вашингтон не е доставял и не възнамерява да поставя на Киев смъртоносно оръжие.