Един отчаян стопанин на 10 бичета, които гледа за месо, трябваше да ги изтреби днес заради заразата от нодуларен дерматит. Драмата стана тази сутрин в Раковски, пише "Марица".
Гено Балабански повикал ветеринаря д-р Славейко Белчев, като се надявал, че животните му ще бъдат лекувани. „Съжалявам, че го викнах. Животните може да се излекуват – мъжките обаче остават импотентни, а женските не дават мляко - така пише в интернет”, обяснява Балабански.
 
Вместо това, д-р Белчев заявил, че животните трябва да бъдат умъртвени. И се обадил в дирекцията по безопасност и на храните.
 
В 10 часа пристигна екипът от Областната дирекция по безопасност на храните воден от д-р Тодор Бенков. Той водеше със себе си двама полицаи, един гард от частна фирма и трима асистенти. „Животните ще бъдат умъртвени по много хуманен начин с инжекция и прихванат болт”, обясни той и разкара всички от двора на къщата.

 
Първо един от асистентите на д-р Бенков обикаляше и биеше в задните бутове на бичетата инжекции. След известно време те лягаха на земята.
 
После взимаше един черен продълговат предмет, в който зареждаше нещо - може би прословутият пистолет с прихванат болт, приближаваше го до тила на всяко животни и натискаше спусъка му. Животното веднага потрепваше и или умираше, или започваше да рие с крака минути, след това.
 
Накрая съвестният стопанин, който сам повикал ветеринарите за помощ, трябваше да си разруши и оградата, за да може докараната фадрома да натовари труповете.