78-годишна жена с инсулт възстанови говора си веднага след като бе отворен запушеният от тромб мозъчен кръвоносен съд. Тя е първият пациент, на когото приложиха най-модерния подход при исхемичен инсулт - интервенционална терапия, в Александровска болница. Процедурата извърши доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология, а седмица по-късно жената провежда рехабилитация за пълно възстановяване на движенията.
Интервенцията стартира в “златния период” при инсулт - 2 часа и 15 минути след началото на симптомите. Златното време е до 3 часа от началото на инсулта и се нарича така, защото терапията, започнала в този срок, ограничава най-ефективно пораженията в мозъка, съобщи „24 часа”.
 
“Жената имаше запушване на средния сегмент на дясната средномозъчна артерия - най-често поразяваната при исхемичен инсулт, която бе реканализирана”, обясни доц. Василев. Диагнозата и състоянието й са изяснени предварително със скенер.
 
Интервенцията трае около 30 мин. Достъпът до мястото на инсулта е през дясната артерия на китката на ръката. Ангиографски са изобразени всички мозъчни съдове, влиза се чрез специален катетър през сънната артерия и специални водачи и микрокатетър до мястото на тромба. Той е “изсмукан” механично - тромбектомия, а после в засегнатото място е впръскана малка доза фибринолитик (лекарство за стопяване на тромба). Количеството в случая е 7 пъти по-малко спрямо дозата, която се прилага при системна фибринолиза - когато не се прави интервенция, а се прилага само медикамент. Чрез локалното приложение влиянието на лекарството върху организма, включително и рискът от кървене са минимални. Целта е да се улесни отварянето на съда и възстановяването на кръвотока в края на процедурата. “Получи се добър клиничен резултат”, каза доц. Василев.
 
Контролният скенер след 24 часа показва, че съдът е почти изцяло проходим, има ограничени зони на увреждане на мозъка и пациентката е с възстановен говор и частично възстановено движение на ръцете и краката. Сега тече рехабилитацията. Жената получила инсулта, докато е била хоспитализирана в клиниката заради разстройство на сърдечния ритъм и на проводната система на сърцето. Дошла заради оплаквания от прималяване и световъртеж. Поставен й е постоянен кардиостимулатор. Ден по-късно тя се готвела за изписване, когато усетила рязка загуба на сила в дясната половина на тялото, загуба на чувствителността и разстройство на говора. Консултирана е с невролог, който поставя диагнозата остър исхемичен инсулт, потвърдена и с изследвания.
 
“Тъй като не бяха минали 48 часа от операцията за поставянето на кардиостимулатора и имаше риск от кървене при системна фибринолиза, а скенерът показа масивен исхемичен инсулт без данни за кръвоизлив, бе взето решение за отваряне на артерията по интервенционален път”, обясни доц. Василев.
 
Освен за инфаркт клиниката има постоянна денонощна готовност и за интервенции при инсулт. “Има обучен екип, който може да осъществи процедурата по всяко време”, отбеляза доц. Василев.
 
Има огромна разлика между тромботичните оклузии (запушвания) в съдовете на сърцето и на мозъка, добави той. Източникът на запушване на коронарните съдове са атеросклеротичните плаки, отложени по тях, а в мозъчните съдове при европейците, северноамериканците и кавказкия тип хора, тромбите идват от сърцето или от съдовете извън мозъка, които подават кръв към него. Много рядко при тях се развива атеросклероза със стеснение и запушване на мозъчните съдове. По-характерно е образуването на аневризми и затова е важно да се лекува високото кръвно.
 
Съдовете в мозъка са по-фини и по-лесно се травматизират, а уврежданията водят до по-тежки последици. Технологиите за интервенции в коронарните съдове са доусъвършенствани и в последните години са създадени специфични медицински изделия и устройства за изваждане на тромбите от мозъчните съдове. Те са скъпи, но подобряват многократно резултатите от лечението. “През 2015 г. резултатите от 5 проучвания доказаха за първи път в света, че инсултът в острата си фаза може да бъде лекуван много по-добре интервенционално, отколкото само с медикаменти, и че комбинацията между интервенция и лекарствена терапия е много по-ефикасна от чисто медикаментозната терапия”, обясни доц. Василев.