В края на май по време на гастрол на комедийната ни прима Стоянка Мутафова в Германия, на който я съпровожда и дъщеря й Мария Грубешлиева – Муки -  в дома им в столичния кв. “Лозенец” бе извършен дързък грабеж! Ловки крадци разбили дограмата на жилището и се вмъкнали през прозореца. След като влезли вътре, преровили всичко и отмъкнали голяма сума пари и семейно злато и се измъкнали необезпокоявани.

Това са фактите. Полицията води разследване.

Само читателите на БЛИЦ и “ШОУ” обаче ще разберат подробности за това какво са преживели двете жени, останали сами в голямата беда, лично от дъщерята Мутафова, Муки! 

- Муки, имаше ли някакви проблеми при тръгването ви за Германия, майка ти как се чувстваше?
- В 3 часа през нощта тръгнахме за Германия. Стояна беше недоспала, беше й лошо, едва тръгна! Пристигнахме във Франкфурт. Когато влязохме в хотела, тя залиташе и щеше да падне на земята от умора! Едва я задържах! След това тя си отпочина, стабилизира се.

След ден, на закуската, ме потърсиха  по телефона. Обади се директорът на културния институт в Берлин Панчо Чернев, който ми е колега от Младежкия театър. Той ми съобщи, че домът ни в София е обран. Искаше да го каже първо на мен, за да не притесни Стояна. Жената, която ни помага в домакинството, като отишла вкъщи и 

видяла, че е разбито 

веднага се обадила в полицията и те съобщили в посолството в Германия. Аз се разстроих много, но успях да се овладея. Не видях никаква помощ от нейните колеги Адриана Андреева и Николай Атанасов – Шуши. Видях само гледане на сеир. Човек на път се разбира какво представлява. Те настояваха да не казвам нищо на майка ми, а да си взема самолета и да замина за България, за да видя какво е станало. Увещаваха ме: “Моля те не казвай на майка си, за да можем да играем представлението!” Казах: “Аз няма да крия от Стояна, за да играете вие представлението, а за да не я съсипя с тази новина и ще отида да видя какво се е случило!” Така и постъпих. На Стояна й казах, че котката е много зле и затова трябва да се върна в София! Заварих нещо страшно – всичко, което бях оставила, като се надявах, че за 3 дена нищо няма да се случи, го нямаше. Крадците бяха влезли директно в стаята, където бяха златото и парите.

- Парите и златото в сейфче ли бяха?
- Да, виновна съм, че не ги сложих в сейф. Омръзна ми да ме винят за това! Аз преди не пътувах така, седях си повече вкъщи и не виждах причина да вземем подобни мерки. С това мислене съм продължила, без да осъзная какво може да се случи. Не знам кой посегна на парите на Стояна и на златото й, как не го беше грях от годините на тази жена, която се изтрепа да работи! Не мога да си обясня кой е този! Човешка ли е тази постъпка с тази възрастна жена, която се утрепа да пътува! Знам и друго – че 

този човек хаир няма да види!

- Цялото семейно злато ли ви задигнаха?
- Голяма част от наследственото ни злато. Но колко е откраднато и колко е останало, не искам да коментирам.

- Най-ужасното от всичко е, че някой направи интригата, че ти си извършила кражбата?!!
- Не мога още да преживея тези приказки! Не стига, че ни изчезнаха толкова ценни неща, ами ме обвиниха мен! Била съм ходила по казина и съм изхарчила парите! Някакви такива глупости започнаха да се тиражират и аз знам кой ги е приказвал! Аз през живота си хазарт не съм играла! 

А и в къщата бяха намерени чужди отпечатъци. Тази кражба не съм я инсценирала аз, а някои от хората, които са около Стояна, хора от нейното обкръжение. Де да бях я инсценирала аз, всичко щеше да си е вкъщи!

- Но няма логика, тези неща са си твои, ти си единствена наследница, какъв смисъл има да ги “крадеш” - от себе си на практика?
- И аз задавам този въпрос на тези, които го бяха писали. Но ударът беше не само срещу Стоянка, но и срещу мен. Те много добре знаят, че няма смисъл да “крада” тези пари! 

Не търси логика – има само злоба и омраза!

- Подозираш ли някого? Съседи? Приятели?
- Не, от съседите никого не подозирам. Подозирам хора от обкръжението на Стояна, не искам да конкретизирам. Казала съм го, където трябва.

Двама души видяха парите, но няма да кажа имената им. Но те са от обкръжението на Стояна. Имам подозрения и вътрешни усещания за нещата.

- Всъщност инцидентът с ескалатора се случва скоро след това...
- 3-4 дена след връщането на майка ми от Германия. Нейното падане беше и резултат на състоянието, в което се намираше след наглата кражба, след шока, който преживя.

- Оздравя ли раната на крака от падането?
- Още е с лепенки, но почти е заздравяла. Раната е най-малкият проблем. То не беше едно, не бяха две, не бяха три нещата, които преживя през последната година.

- Майка ти как е? Ходи ли някъде да си почине?
- Ходи на вилата в Драгалевци за няколко дена. Но вече не може да седи там сама. Мислим да продадем вилата и да престане да работи. Това е. За какво ни е Драгалевци, това е едно бунгало, какво да правим там? Тя вече осъзна, че не е вече за там, слава Богу – теренът е много неравен там, 

нощно време е много опасно 

времената вече са други. Ние сме живели в други времена! Защо да седи неизползвано, като може да се продаде! Крайно време е Стояна да си почива и да не е зависима от хора, които са неблагодарни! 

- За Америка ще пътува ли през есента?
- Засега е казала “да”. Организаторката Петя Романова е осигурила доста добри условия – два дена почивка, два дена пътуване. Но тя е на възраст, ще видим какво ще кажат лекарите, като наближи пътуването.  Това е много тежък полет... То и сега едни лекари й разрешават, други не й разрешават. Но Стоянка е човек, който много много не се вслушва в тези неща и тя сама най-добре ще си реши какво да направи. 


Уникална снимка: Стояна помага на малката Муки с домашните


Никога не е подозирала семейството на Калоянчев

До този момент крадците не са заловени. Криминалисти са иззели записите от охранителни камери в района.. Води се разследване. 

При разпитите съседите на Мутафова заявили, че никой не е чул или видял нищо съмнително. 

Семейството на Георги Калоянчев също е било на обстоен разпит в полицията заради обира в дома на Стоянка Мутафова, с която живеят в един вход в столичния квартал "Лозенец". Близките на легендарния актьор са привикани от органите на реда, тъй като и те са сред заподозрените. Жената, която помага в домакинството на Стоянка пък е била два пъти на детектора на лъжата, тъй като именно тя уведомила полицията за обира и в началото била основният заподозрян. 



Зли очи носят нещастия на великата актриса

Ако Стояна беше паднала директно на стъпалата на ескалатора, едва ли щеше да оцелее! Тя ме събори, без да иска, аз паднах и тя падна върху мен! Това я спаси... Но кракът й беше назад, много назад и затова се е врязал в ескалатора...

Аз вярвам в добри енергии, в лоши енергии... Голямо чудо се случи, от нищо стана нещо, че дори едва оцеля! Мисля си, че зли очи завидяха на Стояна – на нейната енергия на тази възраст, на това, че пътува по света, че я искат, почитат я...

Ще ходя в четвъртък в църквата “Света Неделя” да й направя водосвет. Аз и преди съм й правила, но не знам какво стана пак! Злобата на някои хора е голяма. Човешката завист може да убие понякога, изповяда Муки пред “ШОУ”след инцидента с ескалатора, при който майка й сряза крака си.


Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА