Руският Су-24 е бил свален от турски изтребители на границата със Сирия със съдействието на НАТО, твърди в интервю за агенция „Спутник” Вили Вимер. Вимер е бивш зам.-председател на ОССЕ и ексдепутат в Бундестага.
„По мои данни, в това са участвали един американски и един саудитски самолет АУАКС. Такъв самолет като руския бомбардировач не може лесно да бъде свален. Трябва изтребителят да бъде насочен към целта. Това могат да направят само самолети АУАКС”, смята Вимер, цитиран от "Спутник" и Нова тв.

Според Вимер американската машина е излетяла от Кипър, а другият самолет – от база в Саудитска Арабия.

Германският политик подчертава, че в НАТО има инструкция за действие при нарушаване на границата, но случилото се не съответства на общоприетите международни правила. „Те свалиха руския самолет, защото искаха да го свалят”, твърди Вимер.

Той предполага, че причина за инцидента са политически интереси, а именно – желанието да се унищожат намиращите се в разцвет отношения между Турция и Русия. И макар първоначално президентът Ердоган да вземал страната на пилотите, по-късно турският лидер не пропуснал възможността отново да се сближи с Москва и да разграничи пилотите, взели решение за сваляне на руския самолет, и турското правителство.