Задържаните полицейски служители буквално са взимали такса „спокойствие“ от каналджиите. Това каза директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР старши комисар Румен Ганев по време на брифинг във връзка с провелата се снощи край Калотина специализирана акция.
„Буквално служителите са вземали ТОЛ-такса, тоест за взимали една такса „спокойствие“ , която трафикантите са им плащали“, посочи той.
 
По думите му у задържаните са намерени парични средства в различни валути, което подсказва, че освен с тази дейност тези служители, традиционно са се занимавали и с „пътен контрол“ на магистралата от Калотина до Капитан Андреево. Предполага се, че те са част от служителите срещу, които и преди години е имало оплаквания от чужди граждани. Тогава чужденците посочили, че са им искани такси за преминаване в района на Сливница, съобщи „Фокус”.
 
„Методите, които са използвали изцяло копират една организира престъпна група с комуникация как да избегнат противодействие от службите и с конкретни указания как да се заобикалят КПП-тата“, отбеляза ст. комисар Ганев.
 
„Това са хора, които заслепени от алчност загърбват сигурността на всеки от нас. Такъв тип служители със своята престъпна дейност в момента заплашват сигурността на всяко семейство и нека знае техният кръг от познати с какви пари са ги черпили, с какви пари са ходили на лов, на почивка и т.н.“, коментира той, като подчерта, че ще се действа безкомпромисно към всички служители, действали по подобен начин.