Хранителни режими, които включват високо съдържание на мазнини, водят до натрупването на килограми в областта на корема. При мишките обаче е по-различно – наблюдава се растеж на мозъка, пише obekti.bg, позовавайки се на Daily Mail.
За съжаление чийзбургерите няма да ни направят по-интелигентни – новообразуваните мозъчни клетки ускоряват затлъстяването.
Изследването е проведено с мишки. Гризачите с „новите” клетки пълнеели по-бързо в сравнение с други мишки, макар и да приемали едно и също количество мазнини.

Все още не е ясно дали се наблюдава същото явление и при хората, но вероятно могат да се открият нови начини за справяне с наднорменото тегло.

И това е интересно: Проф. Донка Байкова: дебелеем не само от преяжданe - четете още на най-полезния сайт zdrave.to

Проучването би могло да помогне в разгадаването въздействието на мозъка върху храненето и глада. „То определено ще ни даде повече яснота за основните фактори, причина за наднорменото тегло”, казва Джефри Флайър – ендокринолог от Медицинския институт на Харвард в Бостън, в интервю за „Science Now”.

Изследването показва, че храните с високо съдържание на мазнини предизвикват нарастването на нервни клетки в малка част на мозъка, наречена срединно възвишение - eminentia mediana. Тъкмо това се наблюдавало при мишките, заради което те качили допълнително тегло. Смята се, че това се дължи на загадъчен вид мозъчна клетка, наречена танцит, която се среща и при човека.

„Това е само първата стъпка в разгадаването на целия процес. Все още не сме установили дали той е виновен и за затлъстяването при хората”, казва Сет Блакшоу – ръководител на изследването.