Бившият депутат Евгений Михайлов разпрати писмо срещу българския кандидат за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова до всички посланици на страните членки на Съвета за сигурност на ООН и до всички посланици в ЮНЕСКО. В писмото се казва, че комунистическото минало на Бокова е смущаващ факт и се прилагат всички негативни публикации спрямо нея през последната година у нас, пише днес "24 часа".
В решителния момент режисьорът Евгений Михайлов лъже в писмо, че у нас за нея няма "народна подкрепа", а правителството я било номинирало под ляв натиск. И то в момент, когато президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов участват в нейната кампания и водят разговори за решаващия етап на гласуването на ООН. Щастлив ли е политикът Евгений Михайлов?, коментира "24 часа"

Режисьорът Михайлов си позволява да говори от името на българите, обяснявайки че кандидатурата на Бокова била "изненадваща и разделила собствената й страна! "Народната подкрепа на практика не съществува", твърди още той.
Режисьорът Михайлов обяснява на посланиците на 58 държави, които два пъти избраха с болшинство Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО, че у нея има "липса на почтеност и че е управлява ЮНЕСКО "лошо и разсипнически"!

58-годишният политик е режисьор на известния филм "Сезонът на канарчетата", но истинската му популярност идва с т.нар. "танкова касета", в резултат на което Петър Младенов подаде оставка. "24 часа", съобщава още, че разполага с текста на писмото, но няма да го публикува в пълния му вариант, защото приема текста за обиден, непочтен и унизителен за българите.

Множество известни българи коментират пред изданието доноса на Евгений Михайлов. Ето мненията на трима от тях:

Изглежда, г-н Михайлов си мисли, че сезонът на канарчетата продължава. Но сезонът на канарчетата свърши мнооого, много отдавна. Това е методът, по който по-големите гадове измежду ченгетата замазваха предишния си живот и измолваха новата власт да ги обича. Това е гнусотия. Мотивът е смесица между омраза и страх. Омраза към Бокова и страх, че тя ще спечели. Не е само г-н Михайлов тук. Вчера четох “цитат” от националното радио, че се е състояло второто гласуване (което не е вярно), че Бокова е пак трета, но че второто гласуване ще бъде на 5 август! Действително омразата оглупява човека!, посочва социологът Андрей Райчев.

Хубаво е да се научим да се обединяваме, когато става въпрос за национални приоритети. Когато няма друга кандидатура и когато касае България, българите трябва да се научим - в името на тези 8 букви да се събираме на едно място и да защитаваме българския интерес. Жалко, че докато светът се глобализира, ние отново търсим пътища за разделение. Етносите и цветовете нямат никакво значение, когато става въпрос за авторитета на българската държавност, подчертава министърът на културата Вежди Рашидов.

Потресен съм. Ако това не е някакъв як компромат срещу самия Евгени Михайлов, мога да кажа, че съм изключително неприятно изненадан, потресен и разочарован от този човек. Той ми се струваше принципен и демократ. Но не мога да си представя какъв човек би действал по подобен начин срещу българска кандидатура, която има наистина шансове да представи добре страната ни. Обичам България и не мога да позволя човек като Бокова, която има шанс да заеме изключително висока световна позиция, да бъде омаскарен, изтъква проф. Огнян Герджиков от НДСВ.