В продължение на 7 месеца и два дни Георги Качорев, който е наблюдаващ прокурор по делото срещу Емил Първанов-Ембака в Благоевград, не е извършил нито едно процесуално-следствено действие по делото. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от "24 часа".
На това стряскащо нарушение се натъкнали инспектори, които Сотир Цацаров прати да проверят Качорев, след като преди три седмици апелативният съд в София пусна на свобода Ембака, който м.г. преби до смърт работник на магистрала “Струма”. Тогава магистратите подчертаха, че преди 1 г. и половина Качорев имал възможност да повдигне по-тежко обвинение на Ембака, но той не го направил. Главният прокурор е внесъл предложение до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)

Качорев да бъде подведен под дисциплинарна отговорност, добави Арнаудова.

Инспекторите се натъкнали и на други фрапиращи нарушения на прокурора. За 10 месеца той не предприел нищо по дело за смърт по непредпазливост при катастрофа. Освен това 8 години разследвал данъчен измамник и когато решил привлече като обвиняем, от него нямало и следа. Властите намерили мъжа в Италия и го върнали на 25 април т.г., но към настоящия момент обвинителен акт няма, уточни още Арнаудова.

Качорев бил командирован в Благоевградската окръжна прокуратура преди повече от 8 години. “Той е най-дълго командированият прокурор в историята на прокуратурата“, коментираха вчера обвинители.

Вчера Софийският апелативен съд потвърди най-леката мярка “подписка” на Ембака по делото за убийството на магистрала “Струма”, но въпреки той не излиза от ареста, тъй като е задържан по друг процес за закана за убийство и палеж.