Днес стана известно за мащабни кадрови промени в редица руски региони и няколко федерални ведомства. Освен това, президентът на Русия Владимир Путин обедини Кримския и Южния федерални окръзи и изпрати в оставка посланика в Украйна Михаил Зурабов.
 
Федерални окръзи
 
Кримският федерален окръг бе официално ликвидиран и присъединен към Южния федерален окръг. Упълномощен представител на президента в обединения окръг стана Владимир Устинов, който до момента изпълняваше същата длъжност в ЮФО.
 
По думите на сенатора на Крим Сергей Цеков, Кримският федерален окръг е бил създаден за целите на преходния период, който в момента може да се смята за завършен. „Миналите две години и половина показаха, че Крим и ЮФО имат проблеми с общ характер, затова няма смисъл, нито желание за развъждането на различни бюрократични структури”, смята сенаторът.
 
Представителят на президента в Сибирския федерален окръг на мястото на освободения от длъжност Николай Рогожкин стана бившият губернатор на Свеастопол Сергей Меняйло, който днес бе освободен от длъжността по собствено желание. За временно изпълняващ длъжността губернатор на Севастопол е назначен Дмитрий Овсянников.
 
Депутатът от законодателното събрание на Севастопол Алексей Чалий определи оставката на Меняйло като „съществена повратна стъпка”. „С надежда и ентусиазъм гледам на тези промени, надявам се, че ще започнем да работим в конструктивната плоскост”, каза той.
 
Кадрови промени имаше и в Северозападния федерален окръг – на поста на президентския представител Владимир Булавин бе сменен от Николай Цуканов, оглавяващ Калининградска област. Неговият пост пък бе зает от Евгений Зиничев.
 
Според президента на Института за национална стратегия Михаил Ремизов, назначаването за временен губернатор на Калининградска област на шефа на регионалното управление на ФСБ свидетелства за това, че този регион се разглежда като стратегически важно направление.
 
В Северо-Кавказкия федерален окръг представител на президента стана Олег Белавенцев, който по-рано представяше президента в Крим. Той смени на поста Сергей Меликов.
 
Силови ведомства
 
Бившият представител на президента в СКФО Меликов бе назначен за заместник-директор на Руската гвардия. С идването на Меликов Руската гвардия само ще спечели, заяви пред РИА Новости ветеранът от руските служби, генерал-майор от Федералната служба за сигурност на Русия в запас Александър Михайлов. По думите му, „Меликов в Руската гвардия ще е значително по-полезен, отколкото на длъжността представител на президента”.  
 
Промени имаше и в ръководството на Федералната митническа служба. Шефът на ведомството Андрей Белянинов бе изпратен в оставка от премиера Дмитрий Медведев. На негово място е назначен Владимир Булавин.
 
По-рано във ФМС и в дома на Белянинов бяха извършени обиски по дело за транспортирането през границата на Митническия съюз на алкохол в големи количества и неплащането на мита. При това, по данни на „Газета ру”, във вилата на Белянинов следователите са намерили голямо количество пари, старинни картини и други скъпоценности.
 
Губернатори
 
Освен това, Владимир Путин освободи от длъжност във връзка със загуба на доверие губернатора на Кировска област Никита Белих, който е в ареста по обвинение в подкуп в размер на 400 000 евро. На негово място е назначен Игор Василев, който до сега оглавяваше Федералната служба за държавни регистрации, кадастър и картография.
 
Предсрочно е освободен от работа и губернаторът на Ярославска област Сергей Ястребов. На негово място е назначен заместник-министърът на вътрешните работи Дмитрий Миронов.
 
Дипломация
 
Оставката на посланика на Русия в Украйна в Съвета на Федерацията бе определена като планова ротация. По думите на сенатора Владимир Джабаров, Зурабов е заемал тази длъжност в „най-тежкото време”. „До колкото знам, той отдавна е искал да подаде оставка”, каза сенаторът.


На негово място временно е назначен Сергей Торопов. Новият посланик ще бъде избран чак след парламентарните избори и формирането на новия състав на долната камара на руския парламент.  
 
Песков поясни защо Крим се присъедини към Южния федерален окръг
 
Кримският федерален окръг бе включен в състава на Южния с цел повишаване на ефективността на управленческото звено. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.
 
„Става дума за повишаване на ефективността на звеното на управление на равнище упълномощен представител на президента, защото много от задачите са сходни от гледна точка на това, какво бяха ЮФО и Крим преди. Там има общи точки на растеж, сходен набор от проблеми, затова в дадения случай просто изходихме от целесъобразността и необходимостта за повишаване на ефективността на управлението”, каза Песков. По думите му, „това ще има позитивен ефект”.
 


Песков каза още, че решението за назначаването на хора от бившите силови ведомства на постовете губернатори и президентски представители във федералните окръзи лично е било взето от Путин. По думите му, новоназначените притежават необходимия потенциал за развитие на регионите.
 
Политолог разказа какви ще са отношенията между Русия и Украйна след оставката на Зурабов
 
Отношенията между Украйна и Русия след оставката на руския посланик Михаил Зурабов значително ще се променят и ще станат по-формални, което няма да се хареса твърде много на украинския президент Петро Порошенко. Това заяви политологът Михаил Погребинский.
 
„Оставката на Зурабов означава за Порошенко, че Москва повече не вижда никакви „неформални” отношения, че те преминават във „формален” формат. За Порошенко като бизнесмен, който е свикнал редица въпроси да бъдат решавани неформално, това няма да е комфортно”, заяви Погребинский.