Сирийският президент Башар Асад тайно бил в Москва в началото на юни за стратегически преговори с руския си колега Владимир Путин, съобщиха ливански медии. На срещата трябвало да бъдат обсъдени съвместните действия със САЩ за борба с джихадистите в арабската страна.
Визитата се състояла и дни преди посещение на израелския премиер Бенямин Нетаняху в руската столица, като в Кремъл било обсъдено и помиряването на Дамаск с Тел Авив. Това трябва да се превърне в допълнително споразумение след края на войната, която Асад прогнозира, че ще приключи до няколко месеца.

Веднага след новината Франция и Великобритания призоваха за слагане на край на “разрушителната” блокада на Алепо от режима на Асад. В съвместно становище двете страни изразиха опасения, че тежката ситуация може да генерира още бежанци.

В същото време военният министър Сергей Шойгу заяви, че по нареждане на Путин в Апело ще бъде изградена голяма хуманитарна акция, уточнява pro-vesti.ru.

За мирните жители и желаещите да се предадат бойци ще бъдат открити 3 хуманитарни коридора, а за бойците с оръжие ще бъде създаден четвърти. Ще има пунктове за храна и за медицинска помощ.