Излязоха нови факти от биографията на атентатора от Ансбах. Мохамед Далел е бил радикализиран много преди да влезе в България, твърди седмичното издание на ИДИЛ. В същото време в разказите пред нашите власти сириецът-камикадзе не е показал никакви белези на екстремизъм, съобщи Нова тв.
Всичко за престоя на Мохамед Далел у нас е скрито между кориците на папка. За пръв път досието на терориста излиза от металния сейф. От съображения за сигурност са скрити имената, номерът, под който е заведен, и отпечатъците му.

Пътят на Мохамед го води в България през лятото на 2013 година. Тогава на браздата край Елхово първият му разпит е проведен от преводача Мажд Алгафари.

Първоначално сириецът отказал да даде отпечатъци. Гранична полиция го изпраща в център за бежанци в столичния квартал „Овча купел”. Именно там през есента на 2013-а сириецът е бил интервюиран за първи път от Красимир Илиев.

Пред Красимир Мохамед разказал, че избягал от войната в Сирия. Там семейството му намерило смъртта си между падащите бомби.

„Първите ми впечатления бяха нормални – малко по-различното беше, че той беше по-спокоен от другите, тъй като повечето са по-темпераментни”, разказва Красимир.

Там Мохамед показал и белезите от раните на крака си. Иначе в здравното му досие всички изследвания не показали проблем.

В центъра за бежанци Мохамед прекарал броени дни, тъй като след това по свое желание получил право да излезе на външен адрес. Показал документ, че излиза на квартира и получил право да се движи свободно, без дори да спазва вечерния час на центъра. Най-вероятно обаче никога не е живял на външен адрес.

„Нямаше нещо, което да ме наведе на мисълта, че този човек може да извърши такива действия”, казва Красимир.

Според ИДИЛ Мохамед е попаднал в редиците й още в Ирак през 2011 година - много преди да прескочи границата ни.