Рискове има за цяла Европа. Търсят се начини как да се противодейства на "самотните вълци", за да предотвратят терористичните заплахи. Няма държава, която да е готова за един бежански поток. В Германия има 1 млн. бежанци и това създаде напрежение и проблеми в страната. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в ефира на bTV.
Що се отнася до Турция, той заяви, че те подкрепят демократично избраното правителство. "Турция е буфер между Сирия и Ирак, на територията й има около 3 млн. бежанци.Ако не разчитаме тя ги задържи, то Европа ще бъде изправена пред много рискове, затова са им необходими тези 3 млрд. евро помощ", каза още той. 

Цветанов бе категоричен, че през последните 12 месеца акцент е било изграждането на оградата на границата с Турция. Армията при необходимост ще бъде ползвана. При кризисна ситуация ще можем да реагираме адекватно. Не можем да бъдем спокойни, но като съседи на Турция, трябва да запазим добрите отношения с тази страна", обясни още Цветанов. 

"Септември месец ще можем да вземем правилното решение за провеждането на избори в Турция по време на извънредно положение", подчерта той. 

Що се отнася до антитеросристичния закон Цветанов заяви, че всяка европейска държава адаптира законодателствата си и България не може да остане в страни. "Дебатът днес в НС даде възможност всяка една парламентарна група да изрази своите притеснения. Приемането му на първо четене показа, че с диалог можем да го подобрим. Мерките не са драконовски и трябва да се реагира адекватно срещу подготовката и извършването на терористични актове. Трябва да защити правата на гражданите", категоричен е Цветан Цветанов. 

„Кандидатурата за президент трябва да е човек, който има възможността да работи, да представлява България с достойнство, да му се чува гласа. Премиерът е много загрижен коя ще е кандидатурата. Нека да се отнасяме с уважение към всяка една кандидатура”, призова председателят на предизборния щаб на ГЕРБ.