Украинската атомна електроцентрала е много претоварена, и това може да доведе до ядрена катастрофа, пише австрийското издание Contra Magazin, публикувано и в InoTV. Изданието съобщава, че украинската атомна централа не е достатъчно мощна от факта, че по-голямата част от конвенционалните топлоелектрически централи, разположени в райони се контролитат от военни групировки.

Освен това, военни операции са довели до факта, че въглищните мини в страната в момента произвеждат една трета по-малко енергия, отколкото биха могли, съобщава TVzvezda.ru.

В тази връзка, четири украински АЕЦ (Хмелницки, Ровно, Zaporizhzhya, South-украински) работят с пълен капацитет за задоволяване на нуждите на страната.  Украйна не може да закупи въглища, поради липсата на средства, както не може и да поддържа предприятията добиващи въглища.

Австрийското списание се отнася до експертното мнение, от което става ясно, че постоянното претоварване на ядрените централи неминуемо ще доведе до ядрена катастрофа. Списанието коментира и изявленията на министъра на енергетиката на Украйна Володимир Demchishin, което предлага модернизация на централите и увеличаване на капацитета си с 25%. И това което западните журналисти твърдят е, че е опасно. Статията завършва с предупреждения за нов Чернобил, която заплашва света, ако Украйна  вземе мерки, за да се избегне катастрофа.