Университетска болница „Софиямед“ ще отбележи Световната седмица на кърменето, която се отбелязва всяка година от 1 до 7 август с фотоконкурс за най-сладко кърмено бебе под наслов „Кърменето не е само хранене, а начин на живот за бебето“.
Можете да се включите в него като качите или ни изпратите на е-мейл: [email protected] своя снимка, на която кърмите Вашето бебе. Най-сладкото кърмено бебе ще бъде избрано след гласуване от екипа на АГ и неонатологичното отделение на болница  „Софиямед“, както и на база на харесванията, която снимката Ви получи в страницата на Училището за родители на УМБАЛ „Софиямед“ във фейсбук.

Изпращайте и качвайте своите снимки от 1 до 7-ми август включително. Най-сладкото кърмено бебе ще има и двама свои подгласници. 
Наградите във фотоконкурса ще бъдат осигурени от CHICCO , NUK и MUSTELA – фирми, лидери в производството на висококачествени продукти за бебето и майката.

Победителите ще бъдат обявени на 15-ти август в официалната фейсбук страница на Училището за родители и на сайта на болница „Софиямед“!
„Майчината кърма е идеалната, уникална храна за новородените и има първостепенно значение за здравето, растежа и развитието им“, коментира началникът на отделението по неонатология в болница „Софиямед“ д-р Жана Станева. 
 
По случай Световната седмица на кърменето Училището за родителите на УМБАЛ „Софиямед“ ще обърне традиционно по-голямо внимание на темата за естественото и здравословно хранене на новороденото и малкото дете. От средата на м.август до края на месец септември бъдещите родители ще могат да чуят лекциите на изявени специалисти в областта и да зададат своите въпроси по темата.
Лекциите в Училището за родители на УМБАЛ „Софиямед“ се провеждат всяка сряда от 15:00ч. в Конферетната зала на лечебното заведение на ет.6.
 
1.    Здравословното хранене – фактор за правилното нервно-психическо развитие на детето – 17.8.2016 .Лекцията ще бъде водена от педиатърa д-р Татяна Ралчева. 
 
2.  Кърменето като превенция на социално-значими заболявания при новороденото- 31.8.2016. Лекцията ще бъде водена от началникът на отделението по неонатология в болница „Софиямед“ д-р Жана Станева, която е и координатор по програмата на УНИЦЕФ „Болници – приятели на бебетата“
 
3. Съвети за правилно кърмене-7.9.2016 . Лекцията е с практическа насоченост и ще бъде водена от   Десислава Борисова от Национална асоциация „Подкрепа за кърменето“, която ще даде на бъдещите майки ценни съвети за правилно кърмене. 
 
4. Здравословно хранене – кърмене, захранване и преходно хранене. Млякото в менюто на бебето.Пробиотици за доброто храносмилане  бебетата -14.9. 2016.Лекцията ще бъде водена от педиатъра и ОПЛ в ДКЦ „Софиямед“ д-р Саша Порязова
 
5. Физиология на лактацията– 21.9.2016. Лекцията ще бъде водена от представителят на Алианса на българските акушерки Елена Василева.