Министърът на вътрешните работи ще оценява нивото на заплаха при опасност от терористичен акт. Това реши Народното събрание с приемането на първо четене на Закон за противодействие на тероризма.
Въвеждането на степенните на заплаха ще става чрез ръководителя на Националния оперативен щаб, в лицето на министъра на вътрешните работи, съобщи „Фокус”. Той ще извършва анализ и оценка на терористичната заплаха за конкретни обекти и лица на национално, областно и общинско ниво въз основа на получената информация.
 
Нивата на заплаха са: ниско ниво на заплаха - „Трето ниво”, при което има налична информация и събития, които предполагат оценка за ниска вероятност за извършване на терористичен акт. При второто ниво на заплаха или високо ниво на заплаха - „Второ ниво” има значителен брой елементи на заплаха в страната или в непосредствено съседство и е налице реален риск от извършване на терористичен акт. При третото най-високо ниво на заплаха -„Първо ниво” всички елементи на заплаха са налични в страната или в непосредствено съседство и е налице висок риск от извършване на терористичен акт.
 
В състава на Националния оперативен щаб се включват: министри, заместник-министри, ръководители на ведомства или техни заместници, главният прокурор или определен от него заместник-главен прокурор и други длъжностни лица, представляващи институции, които имат задължения за изпълнението на националния план.
 
С новия закон за тероризма се дава възможност на въоръжените сили да извършват проверки на личните данни на човек, каквито полицейските служителите са можели да правят, както и да осъществяват обиски. Въоръжените сили на страната също така ще имат правото да използват сила срещу граждани по Закона за МВР - за противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане, задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган и други. Министър-председателят със заповед създава Национален оперативен щаб за управление на силите и средствата за противодействие на тероризма.
Предвидено е с този закон да се налагат и административни санкции на хората, които не изпълняват разпорежданията на органите на реда или въоръжените сили. Те ще се наказват с глоба от 500 до 2000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 10 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.
 
Със Закона за тероризма при извършване на терористичен акт на територията на страната, от което са настъпили смърт или увреждане на здравето на мнозина, имуществени вреди или вреди за икономиката в особено големи размери, или значителни последици за околната среда, свързани със замърсяване на почвата, водата или въздуха с химически, биологически или радиоактивни вещества и материали, на цялата или на част от територията на страната може да се обяви извънредно положение.
 
Извънредното положение по този закон се обявява с решение на Народното събрание или с указ на президента по установения в Конституцията ред. С новия закон за тероризма се разрешава и използването на специални разузнавателни средства по отношение на дейности, свързани със защитата на националната сигурност в случаите на предотвратяване на тежки умишлени престъпления по глава първа от особената част на Наказателния кодекс да могат да се използват за срок до 2 години, а не както беше досега за 6 месеца, както и удължаването на срокът на използването на СРС при необходимост да се увеличи от 12 месеца на 3 години.
 
Също така със законопроекта по отношение на лице, за което са налице данни, от които може да се направи обосновано предположение, че е свързано с подготовката на тероризъм, може да се прилагат превантивни мерки. Те ще бъдат свързани със забрана за промяна на местоживеенето без разрешение, забрана за напускане на страната без разрешение, забрана за посещаване на определени места, райони и обекти без разрешение, забрана за напускане на определено населено място без разрешение, забрана за осъществяване на контакт с определени лица без разрешение, периодично явяване в районно управление на МВР и подписване пред полицейски служител, отнемане на паспорти или заместващи ги документи и забрана за издаване на нови.
 
С приемането на закона народните представители въведоха и понятието „Терористичен акт”. Според приетия закон това е предизвикване на взрив, извършване на палеж, замърсяване на околната среда или други действия, които застрашават населението или създават опасност за живота или здравето на човек, причиняване на значителни имуществени вреди или настъпване на други тежки последици, вземане на заложници, както и заплахата да се предприемат такива действия с цел да се създаде смут и страх в населението или да се заплаши, или да се принуди орган на властта, представител на обществеността или представител на чужда държава или на международна организация да извърши или да пропусне нещо в кръга на неговите функции. Предвидено е ограничение на възможността на броят на СИМ картите, които могат да бъдат регистрирани на името на едно лице на 10.