Жители на четири добруджански села - на протест пред ВиК в Добрич. Причината - хроничната липса на вода. Ако водоснабдяването не бъде възстановено, хората заплашват с гражданско неподчинение.
От година в четирите села вода ту има, ту няма. Проблемът обаче се задълбочил през последните месеци и хората с дни стоят без вода, съобщи bTV.
 
„17 дена вече нямаме вода. И много лошо, въобще няма с какво да се изкъпем, какво да пием, имаме малки деца, има животни, има всичко. Това е безобразие, в това село  да няма вода. Молим се, пишем жалби, няма вода. Това не зависи от кмета, а зависи от това ВиК, което идва, казва че ще прави ремонт и си отива", разказва Донка Тодорова от с. Царевец.
 
В село Паскалево живеят близо 1000 души, а една трета от тях са без вода.
 
Според местните причината за безводието е спрян сондаж, който е захранвал две от селата и сега водата не стига.
 
Шефът на ВиК обаче е на друго мнение. Виновна е старата водопреносна мрежа и община Добричка, която не прави инвестиции в нея.
 
„Проблемът може да бъде решен единствено когато на всяко отклонение, за всяко село се изградят контролно измервателни шахти и се следи колко вода влиза в това село и да се контролира подадената вода от помпената станция до последното село. За да се разбере къде има голям проблем и да почнем да го търсим.", посочи Петър Калчев.