Бившият премиер на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че именно той е отдал заповедта, съгласно която турските летци свалиха руски бомбардировач Су-24 на 24 ноември 2015 г. Това призна Давутоглу днес, съобщава Hurriyet Daily News.  
Давутоглу обяснява още, че неговата заповед уж не се отнасяла до конкретния самолет, а била общо разпореждане, свързано с "отбраната на въздушното пространство на Турция".
 
"В нашата страна министър-председателят предава на генералния щаб в писмена форма правилата за използване на въоръженията. Аз отдадох тази заповед на 10 октомри", заявява Давутоглу за изданието.
 
Той също така казва, че в заповедта се е посочвала необходимостта да бъдат сваляни не само сирийските, но и всички други самолети, които са нарушили въздушните граници на Русия. Давутоглу твърди още, че заповедта била отдадена след някакви многобройни нарушения от страна на руските самолети. Министерството на отбраната на Русия обаче категорично опровергаваше тогава всички непотвърдени обвинения от страна на Турция за нарушаване на въздушната ѝ граница, припомня тв "Звезда". 

Су-24 беше свален на сирийска територия на 24 ноември 2015 г. Командирът на екипажа подполковник Олег Пешков беше убит на земята от терористи, след като се катапултира. Давутоглу подаде оставка през май т.г. в резултат на натрупалите се противоречия между него и президента Ердоган.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ПОДРОБНОСТИ ЗА СЪБИТИЯТА В ТУРЦИЯ