Сграда на повече от 70 години в София се превърна в модерна жилищна кооперация по програмата за енергийна ефективност. Обновеният жилищен блок беше открит лично от премиера Бойко Борисов и министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Гостите бяха посрещнати с оркестър и почести. А 12-те кооператори им благодариха от сърце.


 
Сградата, която се намира на ъгъла на улиците „Мизия” и „Евлоги Георгиев”, е строена през 1933 година. Вместо да се руши, в момента тя има модерна европейска визия.


 
Нека сега жителите на монтанския блок, който започнал процедурата за енергийно саниране, но спрял заради страх, че ще им бъдат взети жилищата, да видят какво са изпуснали. Нека знаят какво са им причинили от БСП, като са ги наплашили. Все едно сега аз и Павлова да хванем децата от тази сграда и да ги изгоним навън, заяви Борисов. Вместо да имат един хубав блок, сега техният се руши и падат плочи, допълни премиерът. Той прогнозира, че на хората от Монтана няма да им дойде ред за саниране скоро, тъй като списъкът с желаещи е дълъг. Човешката глупост няма граници, допълни Борисов.


 
Над 2000 са чакащите блокове, други 2000 са в процедура, поясни министър Павлова. Готови са вече над 200 блока, като 156 от тях са обновени с европейски средства, докато другите са по национална програма.
 
Пазарната цена на тези имоти е скочила в пъти, докато данъкът се е увеличил само с около левче. Сега, когато завършим Северната тангента, поне 4-5 пъти ще скочат имотите край нея, прогнозира Борисов.
 
От собствениците на обновената сграда, наречена „Резиденция, той получи ключ, а Лиляна Павлова – книга.

Яна Атанасова, БЛИЦ